Felsőbb szinten folytatódik a magyar-szlovák meccs

A magyar kormány azonnali, minden részletre kiterjedő vizsgálatot kér az illetékes szlovák hatóságoktól a dunaszerdahelyi futballmérkőzésen való rendőri fellépés jogszerűségéről. A magyar rendőrség már megkapta a szlovák rendőrség tájékoztatását az intézkedésekről.

Mindeközben két pilisi községben megrongálták a szlovák névtáblákat; a szlovák diplomácia tiltakozott a budapesti tüntetés ellen, ahol szlovák zászlót égettek.

A magyar szurkolók szektorába szlovák rendőrök nyomulnak be
A magyar szurkolók szektorába szlovák rendőrök nyomulnak be

A Kormányszóvivői Iroda közlése szerint a kormány "a vizsgálat alapján választ vár arra, hogy milyen szakmai indokai voltak a rendőri beavatkozásnak, és indokoltak, illetve arányosak voltak-e a szlovák rendőrség által alkalmazott eszközök". A közlemény szerint "a dunaszerdahelyihez hasonló félreérthető események sem jogosítanak fel senkit arra, hogy bármelyik nemzet jelképét meggyalázzák, nemzeti büszkeségét megsértsék". A magyar kormány "a leghatározottabban elítéli, hogy több demonstráló is zászlót égetett szombat este, Szlovákia budapesti nagykövetsége előtti tartott tüntetésen".

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) hivatalos tájékoztatást kért a szlovák rendőrségtől a dunaszerdahelyi labdarúgó mérkőzésen történt intézkedések okairól, azok jogi megalapozottságáról, az előállított személyekről, a folyamatban lévő eljárásokról, valamint a sérültek számáról és állapotáról; a tájékoztatást vasárnap délutánra várja a magyar rendőrség.

A Fidesz szóvivője, Szijjártó Péter sajtótájékoztatóján azt mondta, tarthatatlan a kormány hallgatása, a kabinetnek magyarázatot kell követelnie Pozsonytól a szombati dunaszerdahelyi futballmérkőzésen magyar nemzetiségű, illetve magyar állampolgárságú szurkolókat ért brutális rendőri fellépésről. A szóvivő helytelenítette, hogy szombaton budapesti tüntetők szlovák zászlót égettek az északi szomszéd nagykövetsége előtt.

Dunaszerdahely polgármestere, Pázmány Péter indokolatlannak tartja a szlovák rendőrség fellepését a magyar szurkolók ellen: A polgármester szerint a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) képviselői ki fogják kérni a rendőrségtől az eseményekről készült videofelvételt.

"Nem a hólyagokat mentegetem"

A dunaszerdahelyi történtekkel kapcsolatosan a szlovák elektronikus média javarészt csak a helyszíni tudósításokra, képsorokra korlátozódott. A szokásos politikai vitaműsorokban sem firtatták a szombati történéseket, és egyelőre a szlovák portálokon sem olvashatók markáns állásfoglalások. Ezzel szemben egy dunaszerdahelyi magyar hírportál, a www.parameter.sk több summás véleménynek adott helyet. Az egyik szerint: ami szombaton Dunaszerdahelyen történt, az "erőfitogtató megfélemlítés volt". A cikkíró hangsúlyozza: „Nem a hőbörgő, Kitartás feliratú, nemzeti színű sálat viselő, trianonozó, hőbörgő anyaországi hólyagokat mentegetem", hanem "a tisztességes hazai és magyarországi szurkolókat".

Eközben nyilatkozatban tiltakozott a szlovák külügyminisztérium az ellen, hogy Szlovákia budapesti nagykövetségének épülete előtt előző nap összegyűlt "magyar szélsőségesek szlovákellenes jelszavakat skandáltak és szlovák állami jelképeket meggyalázva elégették a Szlovák Köztársaság zászlaját".

A Ján Kubis vezette szlovák diplomácia közleményében sajnálatosnak minősíti, hogy a szlovák rendőrség rendbontók elleni fellépését a magyar szélsőségesek tüntetésre okot szolgáltató "ürügyként használták fel". Pozsony "különösképpen nyugtalanítónak tartja, hogy a provokáció szervezői között ismét olyan radikális nacionalista pártok és mozgalmak voltak, mint a Jobbik és az a Magyar Gárda, melynek tevékenységére a szlovák fél más hosszabb ideje figyelmeztet, de a magyar kormány sajnálatos módon még nem találta meg hatékony ellenszerét annak, hogy szembeszegüljön" a szélsőséges erők aktivitásaival.

A történtekről Ján Kubis vasárnap Göncz Kinga magyar külügyminiszterrel is beszélt - szlovák közlés szerint.

Eközben rongálás vétsége miatt ismeretlen tettes ellen indult nyomozás annak felderítésére, hogy vasárnapra virradóra ki, vagy kik festették le Pilisszentkereszt és Pilisszántó út menti községtábláinak szlovák feliratát. A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense, Bényi Mónika tájékoztatása szerint reggel érkezett a bejelentés, amely szerint a szlovák kisebbség lakta Pilisszántó községtáblájának szlovák Szantov nevét szórták be fekete festékkel, a szomszédos Pilisszentkereszt határában pedig az oda vezető utak mentén hasonló módon három táblát is megrongáltak, egyiket pedig a Pilisszentkereszt és a szlovák nevet hordozó Mlynky közös oszloppal kidöntötték. Ugyancsak festékkel "Nácik" feliratot pingáltak a községháza falára. Az ügyben a szentendrei rendőrkapitányság emberei folytatják a vizsgálatot.

Lendvai József, Pilisszentkereszt polgármestere az MTI megkeresésére elmondta, hogy véleménye szerint a rongálás mögött politikai provokáció húzódhat és összefüggés lehet a szombati dunaszerdahelyi focimeccsen történtekkel. A rongálást elfogadhatatlannak nevezte a pozsonyi külügyminisztérium, és a szlovák diplomácia reményei szerint a hasonló provokációk nem folytatódnak.

Megérkezett a szlovák rendőrség írásbeli tájékoztatása

A szlovák rendőrség írásbeli tájékoztatását jelenleg fordítják, tartalmát várhatóan hétfőn hozzák nyilvánosságra - közölték.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.