Nem lefutott meccs a magánnyugdíjpénztárak ügye

Nem tekinthető "lefutott meccsnek" az Európai Bizottság és a magyar kormány vitája a magánnyugdíjpénztári befizetések államosításáról - olvasható a szocialista EP-képviselők nyilatkozatában.

Erről további külföldi kritikák és megrovások fogják érni a magyar kormányt - vélekedett Tabajdi Csaba, az MSZP európai parlamenti (EP-) delegációjának vezetője, az MTI-hez vasárnap eljuttatott, két másik szocialista EP-képviselőtársával, Herczog Edittel és Göncz Kingával közösen jegyzett nyilatkozatában.

Az Európai Bizottság, válaszul a magyar kormány által tervezett döntésre, olyan intézkedés bevezetését tervezi, amely szankcionálja a kötelező magánnyugdíjpénztári pillér felszámolását - közölte Tabajdi. Az EU-beli nyugdíjreformok visszafordítása ellen emelendő szabály nem fogja visszamenőleges hatállyal büntetni Magyarországot, ez azonban semmiképpen sem jelenti a döntések helyességének igazolását - tette hozzá.

"José Manuel Barroso nem Orbán Viktor, az Európai Bizottság a magyar kormánnyal szemben tiszteletben tartja a jogállamiság alapvető szabályait" - jegyezte meg a szocialista EP-delegációvezető. Utalt egyúttal arra, hogy Olli Rehn gazdasági és pénzügyi EU-biztos szokatlan nyíltsággal bírálta a magyar kormány magánnyugdíjpénztárakkal kapcsolatos intézkedéseit.

Tabajdi szerint Orbán Viktor miniszterelnök, Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter és a Fidesz félrevezeti a magyar állampolgárokat, amikor gazdaságpolitikai szabadságharcként jellemzik három és fél millió magyar állampolgár nyugdíjbefizetéseinek államosítását.

"Nem érdemes visszalépni az állami nyugdíjbiztosítási rendszerbe a fiatalabb és a középnemzedék azon tagjainak, akik túl fogják élni az Orbán-korszakot. Az Európai Unió szervei és a nemzetközi hitelintézetek azért kritizálják a magyar kormány gazdaságpolitikáját, mert az nincs tekintettel a hosszú távú fenntarthatóságra, elvonja az állampolgárok megtakarításait, és azt a világgazdasági folyamatokra tekintet nélkül elkölti. Sem az Európai Bizottság, sem a többi uniós tagállam nem lesz elnéző Magyarországgal szemben, ha azt tapasztalják, hogy az orbáni populista gazdaságpolitika megszegi az uniós előírásokat. Egyetlen nettó befizető tagállam sem fogja kifizetni azokat a károkat, amelyeket a magyar gazdaságpolitikai kalandozások okoznak" - fogalmazott a szocialista delegációvezető.

Herczog Edit szerint tovább súlyosbították a helyzetet a nemzetgazdasági miniszter indulattól vezérelt nyilatkozatai, amelyben az Európai Bizottság véleményét "hiteltelennek és professzionálisan megalapozatlannak" nevezte, és azt állította, hogy a testület "két nagy arányú csalásban volt részes". Irritálja Magyarország uniós partnereit, hogy a nemzetközi kritikák leperegnek az Orbán-kormányról, hogy a jelzéseket nem veszi komolyan Magyarország - vélekedett Herczog Edit.

Göncz Kinga mindehhez hozzátette: a következő fél évben sorra kerülő magyar EU-elnökség sikerét is veszélyezteti, ha a magyar kormány és az Európai Bizottság nem képes konstruktív együttműködésre.
"Az Európai Bizottság a magyar költségvetés kapcsán is kifejezte aggodalmait, jelezve, hogy nem világos, hosszú távon hogyan tartható a költségvetési hiány a megkívánt 3 százalékos szint alatt. Az elmúlt 15 év során felhalmozott, 2700 milliárd forintos (nyugdíjpénztári) vagyont a kormány egy két-három évre szóló gazdaságpolitikai program érdekében teszi kockára" - állapította meg Göncz Kinga.

Tabajdi szerint "ha nem sikerül az Orbán-kormány hazardírozó politikája, akkor egyetlen ciklus alatt feléli három és fél millió magyar jövőjét, a nyugdíjkifizetések terhét teljes egészében a következő nemzedékekre hárítja át, és jelentős mértékben visszaveti a magyar gazdaság fejlődését".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.