Születésnapi ünnepség Horn Gyula tiszteletére

Horn Gyula ösztöndíjat és gyakornoki programot alapított az MSZP - ezt Mesterházy Attila pártelnök jelentette be a volt miniszterelnök 80. születésnapja alkalmából tartott ünnepségen. A Táncsics Alapítvány és Suchmann Tamás által szervezett rendezvényre külön üzenetet küldött Martin Schultz, az Európai Parlament elnöke, s videóüzenetben méltatta Horn nemzetközi érdemeit többek között Helmut Kohl egykori nyugatnémet kancellár.

Jelenlegi és volt szocialista, valamint szabad demokrata képviselők, illetve kormánytagok érkeztek csütörtökön délelőtt arra a zártkörű rendezvényre, amelyen Horn Gyula nyolcvanadik születésnapját ünneplik. A volt miniszterelnök egészségi állapota miatt nem tud részt venni az ünnepségen.

Az MSZP és a Táncsics Alapítvány által közösen szervezett eseményen jelen van Horn Gyula fia és lánya is, a résztvevők többségét pedig az 1994-1998 közötti parlamenti ciklus kormánypárti képviselői alkotják, de a Horn-kormány tagjai közül is többen eljöttek, köztük Kovács László akkori külügyminiszter, Keleti György volt hadügyi tárcavezető, valamint Suchman Tamás privatizációért felelős tárca nélküli, majd rövid ideig ipari miniszter.

A budapesti Villányi úti konferenciaközpontban jelenleg is zajló rendezvényen a párt jelenlegi elnöke, Mesterházy Attila, továbbá Kósáné Kovács Magda, volt munkaügyi miniszter, Kovács László, Tóth József XIII. kerületi polgármester és Földes György, a Politikatörténeti Intézet főigazgatója mond majd beszédet. A zártkörű rendezvényen a sajtó munkatársai nem vehetnek részt.

Kovács László az eseményre érkezve, az MTI kérdésére ugyanakkor elmondta: beszédében egyrészt Horn Gyula magyar és európai politikában játszott szerepét kívánja méltatni. Hangsúlyozta: Horn Gyula miniszterelnökként megszilárdította a demokráciát és a jogállamot, és ezzel igazolta azt, hogy a szocialisták a legkevésbé sem ellenségei a demokráciának. Emlékeztetett továbbá arra is, hogy az 1994–1998 közötti MSZP-SZDSZ koalíciónak ugyan kétharmados többsége volt, mégis "maximális figyelmet" tanúsított az ellenzéki véleményekkel kapcsolatban is.

A szocialista politikus közlése szerint szólni kíván arról is: Horn Gyulának "nem kevés lelki tusa után" a Bokros-csomaggal sikerült stabilizálnia a gazdaságot, és a volt kormányfő "hihetetlenül sokat" tett Magyarország nemzetközi kapcsolatainak erősítéséért, de megemlíti majd azt is, személyesen mit köszönhet Horn Gyulának, aki több esetben is őt javasolta utódjának.

Alapvetően személyes hangvételű beszédre készül Mesterházy Attila, aki elmondta, politikai pályáját Horn Gyula kabinetirodáján kezdte, ezért sokat köszönhet a volt kormányfőnek. Az MSZP elnök-frakcióvezetője újságíróknak nyilatkozva úgy fogalmazott, kevés olyan magyar politikus van, aki elmondhatja magáról: "pozitív hatást tudott gyakorolni a világtörténelemre is". Horn Gyula a magyar és a világtörténelembe is beírta nevét, az euroatlanti integráció támogatójaként pedig sokat tett Magyarország NATO- és EU-tagságáért – húzta alá.

Mesterházy Attila szerint Horn Gyula az MSZP-ért is sokat tett, amikor egy "hatalmas, történelmi választási vereség után" újjá tudta szervezni a pártot, és kormányzóerővé tette azt. Megjegyezte: a szocialisták előtt most is hasonló feladat áll, ráadásul szerinte a kormány most "mindent szétrombol, amiben hittünk a rendszerváltás után", ezért az MSZP-nek 2014 után az országot is újjá kell építenie. A szocialista politikus kérdésre válaszolva "tisztességes gesztusnak" nevezte, hogy Orbán Viktor szerdán levélben köszöntötte Horn Gyulát születésnapja alkalmából.

Bauer Tamás volt szabad demokrata képviselőként természetesnek mondta, hogy eljött a rendezvényre, és közölte: Kósáné Kovács Magdával a Demokratikus Koalíciót is képviselik a rendezvényen. Suchman Tamás, aki részt vett az ünnepség előkészítésében, a rendezvény előtt újságíróknak megerősítette: elsősorban azokat a szocialista képviselőket hívták meg, akik a parlament tagjai voltak a Horn-kormány idején, továbbá azokat a szabad demokrata minisztereket és államtitkárokat, akik szerepet vállaltak az akkori koalíciós kormányban. Tájékoztatása szerint a meghívottak mintegy hetven százaléka jelezte részvételi szándékát.

A rendezők úgy döntöttek, hogy bár zártkörű lesz az ünnepség, Horn Gyula hajdani közvetlen munkatársait szívesen látják, míg a sajtó és más érdeklődők számára a rendezvény előtt és után biztosítanak lehetőséget arra, hogy a résztvevőkkel találkozhassanak, beszélhessenek. Az ünnepségen rövid filmmel idézik fel azokat az időket, amikor az MSZP-nek 50 ezer 400 tagja volt, de 1,78 millió ember támogatta szavazatával a szocialisták kormányalakítását. Horn Gyula, a harmadik Magyar Köztársaság 1994–1998 közötti miniszterelnöke csütörtökön, július 5-én töltötte be nyolcvanadik életévét. A volt szocialista miniszterelnök 2007 szeptembere óta súlyos beteg, állandó kórházi kezelésre szorul, már nem szerepel a nyilvánosság előtt. Suchman Tamás az MTI-nek korábban elmondta, hogy Horn Gyula 5 éve tartó súlyos betegsége óta a felesége és a gyermekei döntenek minden őt érintő kérdésről.

A volt kormányfőt a budapesti Honvédkórházban kezelik. Suchman Tamás tájékoztatása szerint Horn Gyula ellátásáról kezdetben Szekeres Imre elnökhelyettes gondoskodott, majd ő tárgyalt több alkalommal is Orbán Viktor kormányfővel. Közölte azt is, a miniszterelnök hozzáállása "nagyon pozitív" a kezeléssel kapcsolatos kérdések, problémák megoldásához.

Az ünnepséget Horn Gyula lánya, Anna köszönő szavai zárták.

Mesterházy Attila beszél a Horn Gyula 80. születésnapja alkalmából tartott ünnepségen
képek a Horn születésnapról
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.