Szűkkörű tüntetés a gárdista mellény ellen

Antirasszisták és szélsőjobbosok is tüntettek a Kossuth térnél, nem messze egymástól. Egyik rendezvény sem vonzott tömegeket.

Az új parlament alakuló üléséhez időzítve, a Vértanúk terén szervezett demonstrációt Iványi Gábor metodista lelkész: tiltakozásul, amiért a Jobbik elnöke arra készült, hogy a jogerősen betiltott Magyar Gárda mellényében esküdjön fel a magyar törvényekre.

Kezdésre pár tucatnyian gyűltek össze, és a létszám a későbbiekben sem emelkedett száz fölé. Beszédek nem voltak, a jelenlévők csendesen tartották transzparenseiket - jogállamiságot követeltek.

Száz méterrel odébb, az Alkotmány utca sarkánál némiképp összetorlódtak az események. Eredetileg a „hatvannégy vármegyés" Toroczkai László hirdetett ide demonstrációt, jelezve, hogy amnesztiát szeretne a terrorizmussal gyanúsított Budaházy György és a többi „politikai fogoly" számára. Hiszen - így Toroczkai - „mai is raboskodnak még a börtönökben olyan hazafiak, akik oroszlánrészt vállaltak a végül megbukott oligarchia elleni harcban".

A tüntetés aztán a Szabadság térről érkező jobbikos képviselők bevonuló szertartásává alakult. A néhány száz -bőrfejűekkel vegyített - résztvevő jobbikos, árpádsávos és nemzeti színű zászlókat lengetett. A koreográfia az elmúlt években nem sokat változott, ismét meghallgathattuk az ilyenkor szokásos kórusokat: „Vesszen Trianon!", „Adjon az isten!, Szebb jövőt!" és így tovább. Később - jelentősen megfogyatkozott hallgatóság előtt - Toroczkai és Budaházy anyja is felszólalt.

A szélsőjobbos összejövetelről távozók kisebb csoportjai úgy döntöttek, hogy provokációnak minősítik a Vértanúk terén zajló antirasszista rendezvényt. Az árpádsávosok némelyike heveny zsidózásba kezdett, artikulálatlanul üvöltözött, patkánynak és féregnek nevezte a téren békésen álldogálókat. A legtöbben nem méltatták válaszra a mocskolódást. Ha mégis - mint ahogy Ungár Klára tette -, akkor pillanatok alatt forróvá vált a légkör. A szóbeli inzultuson túl fizikai atrocitás nem történt.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

Szintén a Kossuth tér környékére szervezett flashmobot (villámakciót) a Méltóságot Mindenkinek Mozgalom, hogy görbe tükröt tartson a jobbikosok elé. A mozgalom arra kérte szimpatizánsait, vegyenek fel valamilyen mellényt (bármilyet), és így üzenjenek: „a fekete gárdista egyenruha és a Jobbik már rég kiment a divatból". Többen is eleget tettek a felhívásnak, de összességében túlzás lenne azt állítani, hogy az akció különösebb feltűnést keltett volna.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.