Szuhay Balázs jelentett Klapkáról a III/III-nak

Egy róla jelentő ügynököt akart felkutatni Klapka György, de nem igazán azt találta, amit keresett. Kiderült: egy közismert színész már a hatvanas évektől jelentett róla az állambiztonságnak.
Klapka György egy barátjától úgy értesült, a rendszerváltás előtt egy ismert énekesnő írogatott róla jelentéseket, ezért kikérte a róla szóló titkosszolgálati aktákat. A két évtizedet felölelő, 350 oldalas iratköteget három hónapig készítették neki, és amikor belepillantott, nehezen hitte el, amit lát - írja a Blikk.

Kiderült, hogy egy olyan, köztiszteletben álló színész is beszervezett ügynökként jelentett róla, akiről senki sem feltételezett volna ilyesmit. A művész később újságíróként, íróként is tevékenykedett - ám már 1960-ban is az állambiztonság szolgálatában állt Viktor fedőnéven.

Klapka György nem nevezte meg az ügynököt, mint közölte: aláírt egy nyilatkozatot, amely szerint az ügynök halálát követően 30 évvel hozható csak nyilvánosságra a neve. Annyit azonban elárult a Blikknek, hogy az illető ugyanott tanult, ugyanabban a színházban játszott, mint ő, és egy ideig egy szatirikus lap főszerkesztője volt, ráadásul 13 éve meghalt.

Az adatok alapján a napilap arra a következtetésre jutott, hogy ez a személy Szuhay Balázs volt, életrajza ugyanis tökéletes egyezést mutat a Klapka által adott információkkal. Ő is Rózsahelyi Kálmán színiiskolájában tanult, a kecskeméti Katona József Színházban játszott, a rendszerváltás után, 1992-ben pedig egy kis ideig a Ludas Matyi főszerkesztője volt. Szuhay Balázs 13 éve, 2001-ben hunyt el.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.