Sztyeppesedés fenyegeti a magyar erdőket?

Csak Ferihegy 2-es terminálján működik hőkamera; sztyeppesedés fenyegeti Magyarországot; év végéig maradhatnak a bezárásra ítélt szemétlerakók Szabolcsban - lapszemle.

Csak egy terminálon szűrik a vírust?

Jelenleg csak a Ferihegyi repülőtér 2-es terminálján üzemel olyan infrakamera, amelyik képes kiszűrni a normálisnál magasabb testhőmérsékletű utasokat - írta csütörtöki számában a Magyar Nemzet. A lap idézi Kupper Andrást, a Fidesz országgyűlési képviselőjét, aki szerint az intézkedés így elhibázott, és csupán csak propaganda célokat szolgál. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) visszautasította a vádat, mivel elsősorban a Mexikóból és az Egyesült Államokból érkezőkre koncentráltak, akik túlnyomó többsége - az ÁNTSZ tudomása szerint - Ferihegy 2-re érkezik. (MTI)

 

Harc a sztyeppesedés ellen

A klímaváltozás és annak következményei mára világtémává váltak, de még alig figyelnek arra, hogy a melegedés és száradás az erdőkben nemcsak növekedés-visszaesését, de tömeges pusztulást is eredményezhet, írja csütörtökön a Vas Népe annak kapcsán, hogy a témáról nemzetközi konferenciát tartottak a Nyugat-magyarországi Egyetemen. Az elmúlt évtized időjárása Vas, Zala és Somogy megyében olyan nagy károkat okozott, hogy napjainkban már annak korlátozása és felszámolása határozza meg az erdőgazdálkodást, mondja Mátyás Csaba akadémikus. Szerinte az egészségügyi fakitermelés mértéke például Kőszeg környékén és az őrségi lucosokban észlelt szúkár miatt megközelítette az évi 150 ezer köbmétert, vagyis az összes fakitermelés felét. Az akadémikus szerint a sztyeppésedés elleni harcot csak az érintett országok közösen kezdhetik meg. (Tudósítóntól)

Hulladéklerakók - haladék év végéig

A Szabolcs megyei hulladékgondokat enyhíti a Felső-Tisza-vidéki környezetvédelmi felügyelőség döntése, miszerint a június 16-ától bezárásra ítélt hulladéklerakók közül a korábban tervezett hárommal szemben hat telep engedélyét hosszabbítják meg az év végéig. Bár egyik sem felel meg a hatályos környezetvédelmi előírásoknak, a tiszaszentmártoni, ibrányi, nyíregyházi, barabási, szakolyi és debreceni lerakó tovább fogadhatja a hulladékot. Az összes jelenlegi lerakót kiváltja az a hulladékgazdálkodási program, mely során Kisvárdán és Nagyecseden december végéig, Nyíregyházán pedig jövőre felépítik az új lerakókat - írja csütörtöki számában a Kelet-Magyarország. (Tudósítónktól)

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.