Sztrájkra készülnek a túlterhelt pedagógusok

A sztrájktól sem riadnának vissza a pedagógusok, akik azonnali tárgyalási lehetőséget követelnek Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkártól. A szakszervezeteknél a kötelező óraszámok tervezett emelése verte ki a biztosítékot.

Azonnali tárgyalási lehetőséget követel a Pedagógusok Szakszervezete Hoffmann Rózsától, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium oktatásért felelős államtitkárától - adta hírül a hiradó.hu Az sürgős érdekegyeztetést a szakszervezet szerint az indokolja, hogy a kormányzat 28-ra emelné a pedagógusok heti óraszámát . Az érintettek szerint ez nem csak aránytalanul és elviselhetetlenül növelné az amúgy is túlterhelt pedagógusok terheit, hanem óriási mértékű elbocsátásokkal járna együtt. A PSZ azt is kifogásolja, hogy a tervezetről előzetesen semmiféle egyeztetés sem történt az érdekképviseleti szervezetekkel. A másik reprezentatív érdekvédő szervezet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete levélben kért Hoffmann Rózsa oktatási államtitkártól lehetőséget a sürgős egyeztetésre.

A pedagógusok tiltakozó akciókat is terveznek, ezek lehetséges formái között említették a kék zászlók kitűzését az intézményekre, vagy kék szalag viselését a törekvéseikkel egyetértők részéről, de nem zárják ki az aláírásgyűjtést és nagygyűléseket, a 2 órás figyelmeztető sztrájkot, illetve a hosszabb időtartamú munkabeszüntetést sem.

A PDSZ emlékeztetett a Tárki, a szaktárca és a szakszervezet által 2010-ben a pedagógusok munkaterheléséről végzett közös kutatására, amelynek eredménye szerint a közoktatásban dolgozó pedagógusok heti átlagos munkaideje lényegesen magasabb, mint más munkavállalóké. Ez a felmérés szerint 51 órát jelent. Matolcsy György gazdasági miniszter elképzelése ezt emelné 30 százalékkal, miközben a pedagógusok fizetését változatlanul hagyná – jelezték az érdekvédők.

(Forrás: hiradó.hu)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.