Jövő hét elején újra jöhet a vasutassztrájk

Ismét sztrájkot hirdetett a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete, a munkabeszüntetésről a napokban dönt a sztrájkbizottság.

Gaskó István, a tavaly február óta többször elindított, majd felfüggesztett gördülősztrájkot szervező tömörülés elnöke, sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a MÁV-ot érintő elvonások és az átszervezés ellen tiltakoznak.

Az országos választmány tegnapi ülésén megerősítették: elfogadhatatlan, hogy jövőre 40 milliárd forintot elvonjanak és átalakítsák a vasutat, mert annak következtében vasutasok ezrei válnak munkanélkülivé. A szakszervezet egyebek mellett azt is kifogásolja, hogy a vasutasok kedvezménye csak az országos pályavasúti hálózaton maradna meg, amely azonban a mostani hétezerről háromezer kilométerre csökkenne.

A kormány és a vasúttársaság képviselőinek, illetve a MÁV reprezentatív szakszervezeteinek a hónap eleje óta folyó tárgyalásai eddig nem vezettek eredményre, a VDSZSZ ezért döntött úgy, hogy a vasút újabb megbénításával ad nyomatékot követeléseinek.

A társszakszervezetek egyelőre nem csatlakoztak a sztrájkfelhíváshoz. Simon Dezső, a Vasutasok Szakszervezetének elnöke lapunknak azt mondta: álláspontjuk nem változott. Mindenképp megvárják a kollektív munkaügyi vita október 20-ra kitűzött két tárgyalási napját, azt követően értékelik a helyzetet és - ha határozottan elutasítják követeléseiket - testületeik döntenek az esetleges lépésekről.

Simon Dezső szerint meglepő a VDSZSZ sztrájkbejelentése, mert - mint emlékeztetett - a reprezentatív vasutas szakszervezetek közösen kezdeményezték a kollektív munkaügyi vitát, és abban állapodtak meg, hogy közösen döntenek a nyomásgyakorlás eszközeiről. Ez a közös döntés nem történt meg.

Gaskó István tájékoztatása szerint a napokban döntenek a gördülősztrájk újrakezdésének időpontjáról. Lapunk információi szerint már a jövő hét elején lehet arra számítani, hogy az ország bizonyos régióiban nem indulnak el a vonatok. A legvalószínűbb, hogy elsőként Miskolc térségében bénul meg a vasúti közlekedés.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.