Sztrájkkészültség a Volánnál

Továbbra sincs megállapodás az idei béremelés mértékéről a Volán-társaságoknál, ezért az érintett szakszervezetek folytatják a sztrájk előkészítését, illetve az elégséges szolgáltatásokkal kapcsolatos egyeztetést.
Pénteken sem sikerült egyezségre jutni a béremelés mértékéről a Volán-szakszervezet és a munkáltatókat képviselő szövetség között folyó tárgyalásokon – közölte Baranyai Zoltán, a Közúti Közlekedési Szakszervezet elnöke, a Volán Szakszervezetek Együttműködési Fóruma szóvivője.

Az elmúlt időszakban – a kezdeti nullához képest – a munkáltatói oldal valamelyest jobb ajánlattal állt elő, de az érdekképviseletek nem fogadják el azt. A javaslat Baranyai szerint még igen messzi van a szakszervezetek által elvárt, az eredeti követeléseikhez viszonyítva jóval szerényebb mértéktől is.

Tehát beérnék három százalékkal, illetve a béren kívüli juttatások havi ötezer forinttal történő emelésével. Az érdekvédő szerint probléma azonban, hogy maga a munkáltató sem képes pontosan megfogalmazni a három százalékot el nem érő ajánlatának részleteit, ez pedig így kezelhetetlen.

Egyáltalán nem lehet áttekinteni ugyanis – fogalmazott Baranyai –, hogy kinek mennyit adnának, mert teljesen követhetetlen módon differenciálnák még azt a keveset is.

A tárgyalásokat az ünnep után folytatják, ám a szakszervezetek addig is megkezdik a sztrájk előkészítését. Úgy tűnik – mondta az elnök –, hogy a mostaninál határozottabb nyomásgyakorlásra lesz szükség, ha ki akarják harcolni követeléseik teljesítését.

A 18 ezer főt foglalkoztató hét régiós Volán-társaságnál érintett mind a hat érdekképviselet egységesen lép fel a béremelés érdekében – közölte korábban Baranyai. Közöttük konszenzus alakult ki abban, hogy 7,5 százalékos fizetésemelést követelnek. Ehhez képest a szakszervezetek jelentősen visszaléptek, hiszen a keresetek növekedése cafeteriával együtt is legfeljebb öt százalék körül alakulna.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.