Sztrájk lesz a Hankooknál?

Érdemi válaszra sem méltatják a dolgozók béremelési javaslatát a Hankook Tire Magyarország rácalmási üzemében, ezért sztrájkbizottságot alakítottak – közölte a vegyipari szakszervezeti szövetség elnöke. A vállalat meglepetéssel értesült a bejelentésről.

Sztrájkbizottság alakult a Hankook gumigyárban, mert a munkaadó érdemi válaszra sem méltatja a szakszervezet béremelési javaslatát. Az érdekvédők február 26-ig várnak, s ha addig sem lesz változás a kiemelkedően sikeres, harmincmilliárdnál nagyobb nyereségre számító cégnél, és a dolgozók úgy akarják, leáll a termelés - jelentette be a vegyipari szakszervezeti szövetség (VDSZ).

Elképesztő, hogy az idén még érdemi válaszra sem méltatják az érdekvédők által képviselt dolgozók béremelési javaslatát a Hankook Tire Magyarország rácalmási üzemében, miközben a korábbi években viszonylag korrekt egyeztetések folytak - közölte Székely Tamás, a VDSZ vezetője. Az érdekvédelem vezetői megelégelték a munkaadók felháborító magatartását – hangoztatja –, ezért a dolgozók nyomására sztrájkbizottságot hoztak létre, hogy szükség estén munkabeszüntetéssel kényszerítsék eredményes tárgyalásra a cégvezetést.

Felháborító, hogy miközben a cég a magyarországi működése óta rekordnak számító eredménnyel zárta a tavalyi évet, s idén még annál is több, 30,5 milliárdos nyereségre számít, nem hajlandó komolyan tárgyalni a béremelésről - nyilatkozta Székely. Az elnök hozzátette: azt sem tudni, van-e, s ha igen, milyen mértékű ajánlata a cégvezetésnek, pedig már többször tárgyalóasztalhoz ültek.

A szakszervezet nem kért lehetetlent a kormánnyal korábban stratégiai szerződést kötött gyár vezetésétől, éppen ezért a dolgozók úgy döntöttek, béremelés nélkül, nem dolgoznak. Az érdekvédők a 220 ezer forint alatt kereső dolgozók esetében az inflációt hat százalékkal meghaladó emelést javasolnak, januárig visszamenőleg. A 220 ezer feletti bérek esetében háromszázalékos reálbéremelést kérnek.

A szakszervezet - a tavalyi évhez hasonlóan - sikeres időarányos eredmény esetén nyereségalapú bónuszt is javasol két részletben, júniusi és novemberi kifizetéssel. A cafeteriakeret emelése mellett kérik, hogy a dolgozók Erzsébet-utalványt is kapjanak.

Székely és a helyi szakszervezet is elismeri, a térségben élők számára kiemelkedően fontos a Hankook munkahelyteremtő szándéka, ám határozottan leszögezik: nem hagyják a dolgozókat kizsákmányolni. A VDSZ elnöke megemlíti, a Dunaferrnél már sztrájkolnak, s ez erőt és lendületet adhat más munkahelyi szervezeteknek, dolgozóknak is a munkabeszüntetéshez.

A Hankooknál február 26-áig várnak, s ha addig sem lesz megegyezés a vezetőség és a munkavállalók közötti tárgyalásokon, akkor - ha a többség úgy dönt - leteszik a munkát, és akár napokra, hetekre leállhat a termelés a híresen eredményes cégnél.

Székely emlékeztet: nem ez az első eset, hogy konfliktus van a cég vezetése és a munkavállalók között, a koreai tulajdonú vállalatnál nehezen alkalmazkodnak az európai normákhoz. Ez szerinte egyebek mellett a szakszervezetekkel való, enyhén szólva barátságtalan kapcsolatban is érezhető.

A Hankook Tire meglepetéssel értesült a VDSZ bejelentéséről, mivel az egyeztetések jelenleg is folyamatban vannak a szakszervezettel. A vállalat vezetősége nem kapott hivatalos tájékoztatást a sztrájkbizottság megalakulásáról, így nem is tudja kommentálni a bejelentést – közölte érdeklődésünkre Roy Katalin PR-vezető.

Miután a bértárgyalások nem vezettek eredményre, a sztrájkbizottság ezúttal kifejezetten a munkavállalók nyomására alakult meg – jelentette ki kérdésünkre Székely, hozzátéve: változatlanul reménykednek a tárgyalások eredményében. Hozzátette ugyanakkor, meglepetéssel tapasztalja, hogy a Hankook mindezek után meglepetésének adott hangot. A szakszervezeti vezető mindezzel kapcsolatban hangsúlyozta, különösen furcsának találják, hogy a jelentős állami támogatásban részesülő cég nem hajlandó a fizetésemelésről érdemben tárgyalni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.