Sztrájkoló közcélú munkások Tarnaleleszen

Megtagadta a munkát mintegy 40 közcélú munkás csütörtökön a Heves megyei Tarnaleleszen. Azt követelik az önkormányzattól, hogy hat helyett nyolc órában, ám rövidebb időszakra foglalkoztassa őket - tájékoztatott a település polgármestere.

Az Út a munkához program keretében foglalkoztatott munkások arra hivatkoznak, hogy így nem marad idejük alkalmi munkavállalói könyvvel az időszaki munkák elvállalására - közölte Palkovics Ákos. Ezért azt kívánják elérni, hogy az önkormányzat a 8 órás munkanapért cserébe ne az év végéig, hanem csupán 90 napra foglalkoztassa őket - tette hozzá.

A polgármester elmondta, hogy április 1-jétől eredetileg 175 embert vett fel az önkormányzat közcélú munkára, ám mára közülük csak mintegy 120-an maradtak.

Most az egyharmaduk tette le a szerszámokat, akik gyakorlatilag feketemunkával kívánják kiegészíteni a jövedelmüket. Holott a program egyik célja éppen ennek a megszüntetése - értékelte a helyzetet az önkormányzati vezető.

Mint mondta: közölte a munkásokkal, hogy az önkormányzatnak nincs arra pénze, hogy napi nyolc órában foglalkoztassa őket, ezért aki nem dolgozik, "az mehet". Ugyanakkor világossá tette, hogy a közcélú munka megtagadása esetén elveszíthetik a jogosultságukat a rendszeres szociális segélyre.

Magyarázatként hozzáfűzte, hogy ugyan az állam biztosít forrásokat a közcélú foglalkoztatásra, de egy-egy munkás még hatórás foglalkoztatás esetén is 3200 forintjába van havonta az önkormányzatnak. Igaz ez kevesebb, mint a rendszeres szociális segély összege, ami 5600 forint.

rról is szólt, hogy egy akkora település, mint az 1800 lelkes Tarnalelesz, nem tud értelmes munkát adni a falubeli munkanélkülieknek. Ez esetükben 240 embert jelent.

Az emberek nagy részét inkább állami területeken, az állami utak és közművek karbantartásán kellene foglalkoztatni - vélekedett Palkovics Ákos.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.