Szt-tisztként hírbe hozták - pert indított a művházigazgató

Csütörtökön kezdődik meg a Fővárosi Munkaügyi Bíróságon a XXII. kerületi Klauzál Gábor Budafok-Tétényi Művelődési Központ korábbi igazgatójának pere, amelyet azért indított Antal Gábor az önkormányzat ellen, mert az bizalomvesztére hivatkozva visszavonta vezetői megbízatását, miután levéltári iratok tanúsága szerint szigorúan titkos (szt) állományú tiszt volt.

A Heti Válasz márciusban megjelent számában azt közölte: szt-tiszt volt Antal Gábor (AB-101, főhadnagy), a XXII. kerületi önkormányzat által fenntartott Klauzál Gábor Budafok-Tétényi Művelődési Központ vezetője, az ELTE művelődésszervezés tanszékének tanára. Antal Gábor korábban az Angyalföldi Ifjúsági Ház igazgatója volt.

A cikk szerint feladatai között szerepelt a Petőfi Csarnok ellenőrzése 1988-ban, illetve 1989 augusztusában az SZDSZ városligeti tüntetésének "szemmel tartása".

Szabolcs Attila (Fidesz-KDNP) XXII. kerületi polgármester akkor felszólította Antal Gábort, hogy tisztázza magát vagy mondjon le. Az önkormányzat képviselő-testülete májusban Antal Gábor vezetői megbízását 2011. június 30-i hatállyal visszavonta, és pályázatot írt ki a művelődési központ intézményvezetői állására. Antal Gábor fellebbezett a képviselő-testület döntése ellen.

Sebes Gábor, az önkormányzat Fidesz-KDNP-frakciójának vezetője az MTI-nek szerdán úgy nyilatkozott, Antal Gábor máig nem tudta tisztázni magát. Erre korábban ugyan tett kísérletet, "hozott papírokat, de nem bizonyító erejű okmányokat, illetve előadta a tényállást a maga sajátos szemszögéből, ami nem volt meggyőző" - mondta.

A politikus szerint az ügyben precedensértékű ítélet születhet. Úgy fogalmazott: a per kiemelkedő jelentőségű, hiszen az "a bíróság döntésének a tétje, hogy egy demokratikusan választott önkormányzatot húsz évvel a rendszerváltás után rákényszerítenek-e arra, hogy egy szt-tisztet a kerületnek egy fontos és kirakatban lévő posztjára visszavegyen".

Sebes Gábor hozzátette, Antal Gábor közalkalmazottként, közművelődési előadói pozícióban jelenleg is a művelődési központban dolgozik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.