Szóval tompítaná a kaszákat a minisztérium

Fölöslegesen tüntettek Balmazújvárosban a gazdák a tervbe vett helyi földadó ellen – legalábbis az agrártárca szerint.
– A földet lehet ugyan adóztatni, de nem érdemes – felelte érdeklődésünkre Nagy István. A Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára szerint csak azt a földtulajdonost lehet adóval sújtani, aki nem saját maga műveli a földjét, hanem haszonbérbe adja. Kizárólag az ebből származó tőkejövedelem után lehet adót szedni. A magyar jogszabályok tiltják a kettős adóztatást, márpedig a saját földjükön dolgozó vállalkozók adóznak a jövedelmeik után, mint ahogy az őstermelői igazolvánnyal földet művelők is. – A balmazújvárosi földtulajdonosok 90 százaléka ebből a két körből került ki – mondta Nagy István, aki szerint a csütörtöki tüntetésen fölöslegesen voltak ott az emberek, mert úgy tűnik, hogy a traktorokkal és gépekkel fölvonuló gazdák a saját földjeiket művelik, náluk tehát az önkormányzatnak nincs keresnivalója.

Értesülésünk szerint egyébként a fideszes többségű önkormányzat vezetői a demonstráció hatására visszakozót fújtak, és a 300 forintos aranykoronánkénti tétel helyett – ami 10 ezer forint lenne hektáronként – 150 forinttal adóztatnák a helyi földeket. – Nem az az igazi siker, amit a gazdák elértek – jelentette ki Nagy –, hanem az, hogy a fenti okok miatt hiába vetnek ki rájuk adót, az nem lehetséges. Csak a haszonbéresektől tudnak földadót beszedni, ők viszont kevesen vannak.

Meghosszabbították az EKÁER próbaüzemét

A kormány meghosszabbította az online árukövető rendszer bevezetésének próbaüzemét. Az Elektronikus Közúti Áruforgalmi Ellenőrző Rendszer (EKÁER) előírása, hogy január 1-jétől csak előzetes bejelentés után lehet termékek közúti szállítását végezni, az EKÁER-szám 15 napig érvényes. Nagy István szerint szükség van rá az áfacsalások visszaszorítása végett. – Bevezettük, zajlik a próbaüzem, márciusig nem lesz bírságolás – mondta. – Fazekas Sándor miniszter arra utasította kollégáimat, hogy látogassanak el azokba az élelmiszer-ipari üzemekbe, ahol az EKÁER-re szükség van. Március 1-jéig minden hibát ki kell javítani.

Nem a gazdák bosszantása a cél, hanem az, hogy tisztességes legyen a piaci verseny – szögezte le az államtitkár.

Az országban hét olyan kistelepülésről tudunk – jegyezte meg az államtitkár –, ahol tervezték helyi földadó bevezetését, de aztán ezek a kísérletek elhaltak. Az államtitkár a balmazújvárosi eset kapcsán azt kezdeményezte, hogy a falugazdászok pontosabb felvilágosítást adjanak a gazdáknak. Ne fordulhasson elő még egyszer, hogy olyasmi ellen tüntetnek a gazdák, amivel nem is sújthatnák őket.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.