Szöulban is szavaztak Újpest képviselőjére

Hat külképviseletről már megérkezett a vasárnapi újpesti időközi választás urnája, a szöuli urna várhatóan kedden érkezik meg Magyarországra - közölte a Nemzeti Választási Iroda (NVI) hétfő este az MTI érdeklődésére.

Miként áprilisban, az általános választáson, a vasárnapi időközi voksoláson is lehetőség volt arra, hogy azok a választópolgárok, akik a szavazás napján nem tartózkodnak Magyarországon, a külképviseleteken voksoljanak.

A külképviseleti névjegyzékbe tizenheten jelentkeztek: nyolcan kívántak voksolni Csíkszeredában, ketten Londonban, egy-egy választópolgár Brüsszelben, Párizsban, Hágában, Dublinban, Szöulban, Berlinben és Barcelonában. Az NVI adatai szerint a külképviseleti névjegyzékbe vett választópolgárok közül 15-en szavaztak is, mindössze Dublinban és Barcelonában várták hiába a külképviseleten a névjegyzékbe vett választópolgárt.

A külképviseleteken leadott szavazatokat tartalmazó urnákat csütörtök éjfélig kell Magyarországra szállítani, a Nemzeti Választási Irodába. Hétfőn Szöul kivételével valamennyi külképviseletről megérkeztek az urnák: elsőként Párizsból, és este hét óra után Csíkszeredából.
Amint valamennyi urna megérkezett Magyarországra, az NVI - a Nemzeti Választási Bizottság felügyelete mellett - az urnákban lévő szavazatokat átadja az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottságnak, az a választás estéjén felbontatlanul lezárt urnában lévő szavazatokhoz keveri őket, és így állapítja meg a választás eredményét.

A főváros 11. számú országgyűlési egyéni választókerületében Kiss Péter szocialista képviselő halála miatt kellett időközi országgyűlési választást tartani. A vasárnapi voksoláson a szavazatok 98,72 százalékos feldolgozottságánál Horváth Imre, a Magyar Szocialista Párt jelöltje nyerte a választást.

Az NVI internetes oldalán olvasható adatok szerint Horváth Imre 13 164 szavazatot kapott, ezzel a szavazatok 50,62 százalékát szerezte meg, a második helyen Hollósi Antal Gábor, a Fidesz-KDNP jelöltje végzett, őt a választópolgárok 30,67 százaléka támogatta, 7975 szavazatot kapott. A szavazati arányok alapján a külképviseleti szavazatok nem változtathatnak a sorrenden.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.