Szórhatják a pénzt a pártok az EP-választásra, de csak a sajátjukat

Nem szabályozta az országgyűlés hogy az európai parlamenti (EP) választáson induló pártok mennyit költhetnek a kampányukra, ám állami támogatást nem kaphatnak.

Olyan pártok is elindulhatnak, amelyeket több százmillió forintra büntettek a választási irodák, de még nem rendezték tartozásukat - derül ki a VS.hu cikkéből.

Az országgyűlési választáson induló jelöltek legfeljebb ötmillió forintot költhetnek saját kampányukra, amelyből egymilliót az állam biztosít. Emellett az országgyűlési képviselők általános választásán minden pártlistát állító párt a központi költségvetésből is jogosult támogatásra. A támogatás mértékénél figyelembe veszik, hogy a párt hány egyéni választókerületben állított jelöltet.

Míg a parlamenti választás után az Állami Számvevőszék (ÁSZ) ellenőrzi, hogy a jelöltek és pártok a kampányidőszakban betartották-e a kampánypénzek felhasználásával, elszámolásával kapcsolatos előírásokat, addig az EP-választáson az ÁSZ ezt nem vizsgálhatja, és mindössze a választás lebonyolításához felhasznált pénzeszközök elszámolását ellenőrzi.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.