Szópárbaj az antirasszista világnapon

Kállai Ernő kisebbségi ombudsman az államot, Balog Zoltán államtitkár a kisebbségi ombudsmant bírálja. Kemény szócsata az antirasszista világnap alkalmából.

Az állam kötelessége megvédeni azokat, akiket származásuk alapján hátrányos megkülönböztetés ér és erőszak áldozataivá válnak. A törvények és a rendvédelmi erők munkája azonban csak akkor érheti el célját, ha az állam polgárai maguk sem engednek a rasszizmus kísértésének - hangsúlyozza március 21-én, a rasszizmus elleni küzdelem világnapján kiadott állásfoglalásában Balog Zoltán, a társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár.

Együtt kell elutasítanunk azt - folytatja az államtitkár -, hogy bármely népcsoportot bárki bűnbakká tegyen, és kollektívan megbélyegezzen. Mi, magyar emberek, akiket történelmünk folyamán többször bélyegeztek meg a kollektív bűnösség vádjával, együtt érzünk mindazokkal, akik faji előítéletek áldozatai.

A kormány határozottan fellép a gyűlöletből fakadó félelemkeltéssel és erőszakkal szemben, és azon dolgozik, hogy a kilátástalan helyzetbe került roma és nem roma magyarok százezrei ne egymásban keressék nyomorúságuk okát, hanem lehetőségük legyen a felemelkedésre. Ennek egyik eszköze az európai roma keretstratégia várhatóan sikeres elfogadtatása és a társadalmi felzárkózás programjának megvalósítása - állítja Balog Zoltán.

Az államtitkár szerint az MSZP az antirasszista világnapon is folytatja a kormány elleni hangulatkeltést.

Ennél is szomorúbb az a tény - olvasható a fideszes politikus közleményében -, hogy felelős állami hivatalnok, a kisebbségi jogok országgyűlési biztosa tesz felelőtlen kijelentéseket, ahelyett, hogy a munkáját végezné. Rasszizmusról szólva az egyént, az állampolgárt minden felelősség alól felmenteni („a felelősség e jelenségekért soha nem az állampolgároké...") súlyos aránytévesztés és tévedés. Felelősségünk közös: az államé, a kormányé, az ellenzéké, az állampolgároké, a többségi és kisebbségi közösségeké - állapítja meg Balog Zoltán.

Az államtitkár arra a közleményre reagált, amelyet - szintén az antirasszista világnap alkalmából - Kállai Ernő, a kisebbségi jogok országgyűlési biztosa adott ki. A kisebbségi ombudsman ezt írta:

"Magyarországon, 2011-ben kétségbeesett figyelemfelhívás ez a nap. A szegénység egyre nő, az államban, az állam szerveiben megrendült a bizalom. A lakosság magára hagyatottsága pedig egyenes úton vezetett, vezet egy olyan jellegű társadalmi önszerveződéshez, amely leegyszerűsítve a valóságot faji, származási kategóriákban definiálja azt a csoportot, amellyel szemben védelmet kíván nyújtani.

Ennek következtében éppen a legkiszolgáltatottabb, legszegényebb, halmozott hátrányok között élő emberek szenvednek a kollektív bűnösség elvén alapuló megaláztatást anélkül, hogy az állam megvédené őket. A felelősség pedig e jelenségekért soha nem az állampolgároké, hanem az államé, amely magára hagyja állampolgárait: mindennapi életük, létbiztonságuk tekintetében csakúgy, mint emberi méltóságuk védelmében.

Ha az állam alapvető funkcióit nem látja el: nem biztosít polgárainak lehetőséget arra, hogy tanuljanak, dolgozzanak, nem nyújt számukra biztonságot, védelmet és egyenlő méltóságot, akkor ők maguk kénytelenek - bármilyen módon is - megteremteni minimális életfeltételeiket. Ez pedig beláthatatlan következményekkel járhat" - zárul a kisebbségi ombudsman közleménye.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.