Szombaton nem lesz kampánycsend

Az októberi önkormányzati választáson a korábbiaktól eltérően már csak a szavazás napján, a szavazókörök bezárásáig lesz érvényben a kampánycsend. Ez azt jelenti, hogy a kampánytiltás időkorlátja 43-ról 19 órára csökkent.

Az Országgyűlés a nyáron módosította a választási eljárásról szóló törvényt, amely rendelkezik a kampánycsendről. A korábbi szabályozás szerint kampányt folytatni a szavazást megelőző nap (szombat) 0 órától a szavazás végéig volt tilos, vagyis a kampánycsend 43 órás volt.

Az új szabályozás szerint a kampánycsend kizárólag a szavazás napján, a szavazás befejezéséig van érvényben.

A kampánycsend megsértésének minősül a választópolgárok választói akaratának befolyásolása, így különösen a jelölt vagy a jelölőszervezet által ingyenesen juttatott szolgáltatás (ide értve a szavazásra történő szervezett szállítást, étel-ital adását), pártjelvények, zászlók, pártszimbólumok, a jelölt fényképét vagy nevét tartalmazó tárgyak osztogatása, választási plakát elhelyezése, a választói akarat befolyásolására alkalmas információk szolgáltatása elektronikus vagy más úton.

A kampánycsend megsértésének minősül az Országos Választási Bizottság állásfoglalása szerint az, ha a kampánycsend idejére bárki politikai gyűlést, tüntetést szervez. Tilos továbbá a pártszimbólumok használata, pártokhoz köthető egyenruha viselése a választási szervek hivatalos helyiségeiben, így különösen a szavazóhelyiségekben.

Kampánycsend idején sem új, sem korábbi közvélemény-kutatás eredményét nem lehet közzétenni. A kampánycsend előtt megjelent sajtótermék azonban nem lehet kampánycsendsértő, azaz az újságárusoknak nem kell beszedniük a standokról az ilyen kiadványokat.

A választási bizottságok azonban mindig egyedileg, esetről esetre döntik el, mi minősül kampánycsendet sértőnek; a jogorvoslati eljárásokban pedig végső soron a bíróságok döntenek az egyes ügyekben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.