Szombathelyre dől a pénz

Szent Márton püspök születésének 1700. évfordulója alkalmából Magyarország kormánya a 2016-os évet Szent Márton Emlékévvé nyilvánította.
A Modern Város Program keretében a Szent Márton Év programjainak megrendezését a magyar kormány 800 millió forinttal támogatja. a Szent Márton Emlékév keretében Szombathelyen egész évben változatos programok lesznek. Tavasszal és ősszel egy-egy hónapon át fény- és hangjáték díszíti a város két emblematikus épületét, a Székesegyházat és a Szent Márton Templomot.

A Szent Márton Templomban 12 előadásból álló koncertsorozat lesz. A Savaria moziban a „segítés" filozófiájának szellemében filmklub indul. Kortársunk Szent Márton címmel nemzetközi képző-és iparművészeti pályázatot hirdetnek, a beérkező művekből kiállítás nyílik. „Én hogyan segíthetek?", Szent Márton szellemi hagyatéka jegyében novellapályázatot hirdetnek.

Márciusban a Weöres Sándor Színházban lesz a Szent Márton Drámapályázat kiválasztott mű ősbemutatója. Áprilisban Szent Márton életéről készült dokumentumfilm díszbemutatója lesz az alkotók közreműködésével a Savara moziban. Szombathelyen lesz a bélyeggyűjtők nemzetközi találkozója, Szent Márton tematikájú bélyegkiállítással.

Júniusban Kárpát-medence Szent Márton nevét viselő települések találkozóját rendezik meg, amely kapcsolódik a Szent Márton ereklye hazahozatalának évfordulójához. Júliusban a Csónakázó-tavon a Sárkányhajó Fesztiválon, az evezős bajnokság során Szent Márton halálát is felelevenítik a város színjátszói. Augusztusban lesz a Szent Márton musical ősbemutatója az Iseumi Nyári Játékok keretében.

Az emlékév központi programja Márton naphoz kapcsolódik: novemberben 4. és 25. között tartják Szombathelyen a Szent Márton Ünnepet.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.