Szolnok megszabadul a Sukoró-ügytől

A Szolnoki Törvényszék az Alkotmánybíróság határozata értelmében, illetékesség hiányában a Fővárosi Törvényszékre helyezte át a Tátrai Miklós és társai ellen indított büntetőügyet – értesült a Népszabadság.

Tátrai Miklós és társai ellen különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének kísérlete és más bűncselekmények miatt folyik eljárás.

Az Alkotmánybíróság december 2-i döntése nyomán kialakult helyzetről a Szolnoki Törvényszék ma tanácsülést tartott. Ennek keretében határoztak úgy, hogy Tátraiék ügyét átteszik a Fővárosi Törvényszékre. A végzés ellen fellebbezésnek helye nincs.

A Sukoró-, vagy ahogy másként ismerjük, a King’s City-ügy több jogi ügy összessége. A háttér: Joav Blum, az egyik befektető 2008-ban cserével szerezte meg a telket, amin a befektetők egymilliárd euróból meg akarták valósítani a King’s City szórakoztató-központot és kaszinót, amely ígéretük szerint több száz embernek és beszállítónak adott volna munkát.

2009-ben a befektetők egy ciprusi cégük által birtokolt magyar kft. révén kaszinólétesítésre nyertek jogot egy koncessziós pályázaton. Az állam belevetette velük a szerződésbe a pályázati kiírásban még nem szereplő feltételt, hogy a kaszinóhoz szükséges, általuk megjelölt területnek a birtokukban kell lennie. Ám közben a telekcserebotrány miatt utasították a vagyonkezelőt, hogy indítson pert a csere semmisségéért. Még nem volt elsőfokú ítélet, amikor e passzusra hivatkozva a Matolcsy György vezette Nemzetgazdasági Minisztérium felmondta a koncessziós szerződést.

Emiatt indult egy washingtoni per, de idehaza is perlik a minisztériumot. A minisztérium pedig kötbért követel a befektetőktől – szintén a bíróságon. A telekcserét jogerősen megsemmisítette a bíróság, mondván, a szerződés időpontjában nem volt olyan közérdekű cél, amely indokolta volna, hogy a sukorói ingatlanok pályáztatás nélkül kerüljenek Joav Blum tulajdonába, továbbá mert az ingatlanok cseréjénél feltűnő értékaránytalanság volt.

A telekcsere ügyében büntetőeljárás is indult, Tátrai Miklóst, az MNV volt vezérét és Császy Zsolt értékesítési jogi igazgatót hűtlen kezeléssel vádolják, a per december elején folytatódik Szolnokon. Washingtonban felhasználják az összes hazai perben született vallomásokat, bizonyítékokat. Tátrai Miklós és Császy Zsolt az írásos vallomást a befektetői oldal kérésére, a szóbelit pedig az államéra tette. Tátrai állítása szerint mindkettő tartalma megegyezik az eddigi, hazai vallomásaival. A meghallgatások után a bíróság néhány hónap alatt hozza meg döntését, fellebbezés nincs.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.