Bajnai bajai igazsága: Fejétől bűzlik a hal

Utcai demonstrációval ünnepli megalakulásának második évfordulóját a Szolidaritás. A budapesti rendezvényen, felszólalt Bajnai Gordon volt kormányfő. Az Együtt-PM szövetség elnöke a bajai választási csalásra és a Fidesz szombati kongresszusára is reagált. A beszédek után Orbán Viktor szobrával elindultak a tüntetők a Terror Házához.

Több száz tüntető gyűlt össze vasárnap délután a fővárosban, a Clark Ádám téren, ahová a megalakulásának második évfordulóját "ünneplő" Szolidaritás hirdetett kormányellenes demonstrációt. A kabinetet és a kormányfőt bíráló, gúnyoló transzparensekkel felszerelkezett demonstrálók Orbán távozását követelték.

A demonstráción felszólaló Bajnai Gordon előbb felköszöntötte a "születésnapos" Szolidaritást, majd rögtön a közepébe vágott, s a bajai választás aktualitásaival nyitott: "A kecskeméti törvényszék írásba adta, hogy a Fidesz elcsalta a választást. Tisztelet és köszönet a bíróságnak, amelynek köszönhetően a Fidesznek már papírja van róla, hogy csalt." Ennek kapcsán Bajnai utalt arra, hogy tudnia kellett Orbánnak is. Úgy fogalmazott a szimpatizánsok előtt: "Elmondok nektek egy régi bajai igazságot: fejétől bűzlik a hal."

Bajnai ezt követően a hétvégi Fidesz-kongresszus kapcsán arról beszélt: "Szomorú látni, hogy az egykori fiatal demokratákból az öregedő orbánisták állampártja lett." A volt kormányfőn úgy vélte, ezek az orbánisták sok mindent megtanultak már a kommunistáktól. "Úgy államosítanak mint a kommunisták, viszik a nyugdíjat, a trafikot, az iskolát. Úgy hazudnak, mint a kommunisták: reggel, délben, este. Vezetőjük úgy épít magának emlékművet, mint a kommunisták, csak még náluk is nagyobbat. Előre szólók: A szoborparkba a felcsúti stadion nem fog beférni!"

Az Együtt-PM szövetség elnöke - miközben beszédét többször tapsvihar szakította félbe - azzal folytatta: "Mi a normális, gyarapodó, szolidáris, európai Magyarországban hiszünk. 2014 nem a bal- vagy jobb küzdelme lesz. 2014 népszavazás lesz, ahol a normális Magyarország hívei megküzdenek Orbánország zsoldosaival."

Mi olyan országot teremtünk, ahol könnyebben lesz felemelkedni, de nehezebb lesz leszakadni. Egyenként elbuknánk, de együtt győzünk - zárta beszédét Bajnai Gordon.

Orbán szobra

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

A demonstráció végéhez közeledve sajátos "performanszt" tartott a Szolidaritás. Az alagút kijárata mellett leleplezték és felavatták Orbán Viktor szobrát. Az "alkotás" azonban nem volt sokáig látható, csak amíg Kónya Péter, Szolidaritás elnöke elmondta beszédét.

A mozgalom vezetője az orbáni Magyarországot hűbéri rendszerhez hasonlította, majd azzal folytatta: "Nem felejtjük, hogy elvették alkotmányos jogainkat, megalázták a katonákat, a rendvédelmi dolgozókat. Nem felejtjük, hogy elvették a normális élet esélyét, hogy a munkavállalói jogok elvételével rabszolgává tették a munkásokat. Nem felejtjük, hogy közszféra dolgozóit arra kényszerítik, hogy talpnyalóik legyenek. Nem felejtjük, hogy elvették az jobb élet reményét."

Beszédét azzal zárta a Szolidaritás elnöke: "Meg kell szabadulnunk tőlük, hogy újra legyen remény egy jobb életre." Ezt követően a mozgalom aktivistái ledöntötték a szobrot, majd a demonstráció szervezői bejelentették, hogy a szoborról letört Orbán-fejet elviszik oda, ahová való, a Terror Háza Múzeumhoz. A szervezők kérésének eleget téve a pár ezresre dagadó fős tömeg - rendőri kíséret mellett - elindult a
Lánchídon át a múzeumhoz.

"Elég volt"

A Szolidaritás, a demonstrációt megelőzően arra emlékeztetett: "a mozgalom két évvel ezelőtt partra szállt egy megszállt, megosztott, elfáradt, országban azért, hogy egy egységes ellenzék végre valódi eséllyel vehesse fel a harcot az Orbán rezsim ellen. Most - miután az ellenzéki összefogás körvonalazódni látszik - az a dolgunk, hogy újra az utcára hívjuk a rendszer ellenzékét: az átlag magyar állampolgárt!"

A mozgalom azt is megfogalmazta, szerinte ki lehet ma az átlag magyar állampolgár, akit várnak a tüntetésen. "Ha máról holnapra élsz. Ha nem tudod miből neveld fel a gyermeked. Ha inkább élnél 300 kilométerre nyugatabbra. Ha nem tudod, hogy lesz e nyugdíjad, ha nem érted, miért tanul a gyermeked hittant. Ha frusztrál, hogy a munkahelyeden megfélemlítenek. Ha a megemelt fizetésed mégis kevesebb lett. Ha elvették a trafikodat, ha többet keresel, mégis rosszabbul érzed magad. ha kirúgtak az állásodból, akkor várunk téged a Clark Ádám téren!"

A szervezet szerint ki kell mondani: "Elég volt! Elég volt az elnyomásból, a nyomorból, és a megfélemlítésből. Elég volt az uszításból, hazudozásból, pitiánerségből! Elég volt a történelemhamisításból! Elég volt a pofátlanságból! Orbánnak és haverjainak mennie kell!"

Orbán Viktor portréja a Szolidaritás tüntetésén
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.