Szócskát támogatta a sors keze

Eddigi államtitkári ténykedése legnagyobb eredményének tartja Szócska Miklós a nemdohányzók védelméről szóló törvény megalkotását. Az egészségügy irányítója szerint ezzel a jogszabállyal több embert fognak tudni megmenteni, mint számos egyéb egészségpolitikai intézkedéssel.

Az egészségügyi államtitkárság a nemdohányzók védelméről szóló törvény "türelmi időszakában" várja az új szabályozással kapcsolatos visszajelzéseket, azokra rendszerszintű választ fog adni - mondta Szócska Miklós szerdán Budapesten a témában rendezett szimpóziumon a távirati iroda tudósítása szerint. Az egészségügyi államtitkár kifejtette: a bírságolást megelőző három hónapos türelmi időben szervezett formában felkészülnek a szabályok betartatására, illetve elvégzik a jogszabály életszerűségéhez szükséges korrekciókat is.

Mindeközben - a közelmúltban indított átfogó népegészségügyi kampány keretében - folyamatosan pozitív üzeneteket közvetítenek azzal a céllal, hogy az emberek kevesebb időt töltsenek füstben és kevesebbet dohányozzanak - tette hozzá. Szócska Miklós azt mondta, hogy a nemdohányzók védelméről szóló jogszabályt - amelyet 84 százalékos többséggel, 271 igen szavazattal fogadott el a parlament, és az a különböző lakossági felmérések szerint társadalmi szinten is kiemelkedő támogatottságot élvez - államtitkársága legfontosabb eredményének tekinti. Ezzel a jogszabállyal több embert fognak tudni megmenteni, mint számos egyéb egészségpolitikai intézkedéssel - vélekedett az államtitkár.

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) egészségügyi szakosztálya által rendezett szimpóziumon a leszokást segítő gyógyszerek állami támogatását firtató megjegyzés kapcsán az államtitkár úgy fogalmazott: "menni fogunk előre", de egy gazdasági világválság körülményei között nem lehetett mindent egyszerre megoldani.

A parlament múlt évi utolsó ülésnapján, december 30-án - az alkotmányügyi bizottság zárószavazás előtti módosító indítványának elfogadásával - az Országgyűlés beemelte a víziközmű-szolgáltatásról szóló törvénybe azt a jogszabály-módosítást, hogy kaszinókban is lehessen dohányozni. Egy jogalkotási hiba következtében viszont a rendelkezés csak egy óráig volt hatályban. Szócska Miklós az erre vonatkozó kérdés kapcsán azt mondta: a "sors keze" az államtitkárságot támogatta, amikor egy, a jogszabályt felpuhító rendelkezés technikai okokból csak egy óráig volt hatályban.

A nemdohányzók védelméről szóló törvény szigorítása értelmében 2012. január 1-jétől tilos a dohányzás közforgalmú intézményekben - így a szórakozó- és vendéglátóhelyeken, a munkahelyeken, a közösségi közlekedési eszközökön és a megállókban, az aluljárókban, a játszótereken, valamint a megállóhelyek és a játszóterek ötméteres környezetében. A helyi önkormányzatok további közterületeken is megtilthatják a dohányzást.

A dohányzási tilalom betartását az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) ellenőrzi, annak megsértése esetén egészségvédelmi bírságot szab ki. A bírságolás három hónap türelmi idő után 2012 áprilisában kezdődik. Ekkortól a népegészségügyi szakigazgatási szervek magánszemélyek esetében 50 ezer forintig, intézmények esetében 2,5 millió forintig terjedő bírságot is kiszabhatnak szabályszegés esetén.

Ezeken kívül az idén más jogszabályváltozások is érintik majd a dohányzókat: februárban és júliusban emelkedik a dohánytermékek jövedéki adója, szeptembertől pedig a dohánytermékek dobozán képen is megjelennek   egészségvédelmi figyelmeztetések.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.