Szócska visszavonatta a beutalási rendet

Alig másfél hetet élt a budapesti és a pest-megyei szakrendelések új beutalási rendje. Szócska Miklós, egészségügyért felelős államtitkár pénteken az intézkedést visszavonatta az országos tiszti főorvossal.

Újabb intézkedésig a korábbi rend marad érvényben – áll az államtitkárság közleményében. Szócska Miklós a döntését szakmai észrevételekkel indokolta.

A Népszabadság másfél hete számolt be arról, hogy az új beutalási rend kihirdetése meglehetős káoszt okozott az ellátórendszerben. Miután az érintett lakosságot elosztották a működő szolgáltatók között, kiderült: rossz, fésületlen adatokkal dolgozott az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat. Ennek aztán az lett a következménye, hogy olykor szolgáltató, illetve a szolgáltatás sem volt ott, ahol gondolták.

Több szakrendelő kapott területet, amelyek vagy már rég megszűntek, vagy soha nem is kezeltek az adott szakmában beteget. Például néhány nem létező mellkassebészeti szakrendelésre hatalmas ellátási területet osztottak. A 2007-es ágyszámleépítéskor ugyanis sok kórházban megszüntették a mellkassebészeti osztályokat, így értelemszerűen az intézmény elvesztette a hozzá tartozó szakrendelést is. Ezt azonban az ÁNTSZ nyilvántartásában senki nem vezette át. Abban még mindig működő ellátás van. A beutalási renddel sikerült akkora zavart okoznia az egészségügyi hatóságnak, hogy a járóbeteg-szakellátók érdekvédelmi szövetsége külön munkacsoporttal gyűjtette az anomáliákat.  

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.