Szócska újabb béremelést ígért az egészségügyben

Jelenleg is folynak tárgyalások további egészségügyi intézmények állami átvételéről, több gazdasági társaság van még, amelynek az egységes ellátórendszerhez kell tartoznia – mondta az egészségügyi államtitkár a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában kedd reggel.

A magyar egészségügyben tíz éve nem volt béremelés. A napokban csaknem kilencvenezer dolgozó kapja meg januárig visszamenőlegesen a megemelt bérét. Ebből az állami tulajdonú gazdasági társaságok és az egyházi intézmények alkalmazottai is részesültek, de "a magánvilág, az egy külön világ" – mondta Szócska Miklós egészségügyi államtitkár.

A Magyar Nemzet keddi számában írt arról, hogy vannak olyan kórházak, amelyeknek minden alkalmazottja kimaradt a mostani béremelésből. Ilyen például az ózdi intézmény, amelynek dolgozói azért nem kaptak most többletjuttatást, mert a kórház állami tulajdonban van ugyan, de működtetését nem az állam, hanem egy magáncég végzi. Az intézmény a Magyar Kórházszövetség segítségét kérte az ügyben.

Rácz Jenő, a szövetség elnöke a lapnak úgy nyilatkozott: nem lett volna szabad ilyen módon különbséget tenni az intézmények között, hiszen az ózdi is közfeladatot ellátó kórház, az ott dolgozók ugyanazt a munkát végzik, és ugyanolyan keveset keresnek, mint a többiek.


Szócska Miklós a rádióműsorban erre úgy reagált: megígéri, hogy az ózdi kórház számára olyan támogatást biztosítanak majd, hogy amint átveszik az intézményt, korrigálhassák ezt a különbségtételt.

A mostani béremelésből a háziorvosok is kimaradtak ugyan, Szócska Miklós viszont felidézte: az elmúlt két évben legalább tízmilliárd forintnyi többlet érkezett az alapellátásba. A teljesítményfinanszírozási pénzt megtízszerezték, valamint a háziorvosok eszközvásárlását is támogatták – sorolta.

Az államtitkár ugyanakkor ismét kiemelte, hogy a bérrendezés következő lépésében a háziorvosok, házi gyermekorvosok, területi ellátási kötelezettség nélküli fogorvosok és a védőnők is sorra kerülnek. Szócska Miklós azt mondta: a háziorvosoknál nem béremelés lesz, hanem finanszírozásukat – úgynevezett kártyapénzüket – növelik. Emellett fejlesztési programokkal is támogatják őket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.