Szócska nem tart káosztól

Egyre nagyobb a zavar az orvosok kötelező nyugdíjazása körül. Több intézményben az érintett szakemberek közül csupán néhányan kaptak felmentést a kötelező nyugdíjazás alól, ez pedig veszélyeztetheti az ellátást. Az egészségügyért felelős államtitkár szerint azonban nincs ok aggodalomra.

A nyugdíjkorhatárt elérő egészségügyi dolgozók fele kapta meg az egyedi mentességet a kormánytól. Az egészségügyi államtitkárság szerdán küldte el a kórházvezetőknek az elbírálás eredményét. Több kórházvezető azt mondta, nem értik, miért nem indokolta meg az elutasító határozatokat az államtitkárság.

Szócska Miklós, egészségügyért felelős államtitkár ugyanakkor a Hír TV-nek cáfolta a korábban megjelent sajtóhíreket. Az államtitkár úgy fogalmazott: a kérelmek elbírálása folyamatos, és a kórházakban nem kell működési zavarokra számítani.

Ehhez képest lapunk korábban beszámolt arról, hogy például az Országos Onkológiai Intézet 150 érintettje közül mindössze ketten kaptak a kötelező nyugdíjazás alól felmentést. Mindez alaposan meglepte a szakembereket, mert korábban arról volt szó, hogy valamennyi továbbfoglalkoztatási kérelmet támogatják, és egyben, „csomagban” bírálják el az összes kérelmet.

A tömeges nyugdíjazás információink szerint akár meg is béníthatja az ellátórendszert, köztük az onkológiai intézet működését, mert például a diagnosztikához nélkülözhetetlen munkát végző citológiai laborban nem marad elég dolgozó.

A történtek miatt aggodalmát fejezte ki az MSZP is: az ellenzéki párt felszólította a kormányt, hogy az oktatás mellett az egészségügyben is vonja vissza a nélkülözhetetlen, nagy tudású szakemberek kényszernyugdíjazását.

Tukacs István, a szocialista párt országgyűlési képviselője azt mondta, a nyugdíjkorhatárt elért közalkalmazottak kötelező nyugdíjazása veszélyezteti az egészségügyi ellátást, mivel azáltal az ágazat pótolhatatlan embereket veszít. Hozzátette: a kényszernyugdíjazás a különböző szakmai elitek "lefejezéseként" is értékelhető, amivel azonnal fel kell hagynia a kabinetnek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.