Szócska megmondta, mihez kezd jövőre

Ma már nem elég, hogy ülünk a fészekben tátott szájjal és várjuk, hogy érkezzen a szöcske és a bogár - jelezte Szócska Miklós egészségügyi államtitkár a Medicalonline-nak adott interjújában, melyből kiderül az is, hogy az ágazat irányításában drasztikus váltások várhatók.

Jelezte, hogy a 2013-as évben egyértelműek lesznek a teljesítményelvárások a kórházi főigazgatók munkáját illetően. A szakmai lapnak adott interjújában egyebek mellett bejelentette, hogy a kormányzat a gazdasági társaságokat visszaalakítja költségvetési intézménnyé. A közszférában előkészítés alatt áll egy olyan intézményi forma, ami egységes és eredményorientált kereteket ad majd: ennek kiindulópontja a költségvetési intézményi forma, amelynek tovább fejlesztését az NGM-mel közösen készítik elő.

Szócska Miklós beszél arról is, hogyan válogatnak a még az önkormányzatoknál lévő, de államosítandó szakrendelőkből. Mint mondta: januárban a helyhatóságokat nyilatkoztatják szándékukról, hogy adják vagy sem az adott intézményt. Ha az átadás mellett döntenek, le kell választaniuk az alapellátást a szakrendelőkről, de az is igaz, hogy az állam nem kíván olyan egységeket átvenni, ahol az alapellátást együtt szervezik a járóbeteg-ellátással, így ez az átvett intézmények körét szűkíti majd. Jelenleg 405 szakrendelő működik az országban, amelyből jövő év második felére számításaink szerint 40-80 intézmény kerülhet át ellátási érdekből vagy tulajdonosi döntés alapján az államhoz.

Az államtitkár szerint ugyanakkor semmi realitása nincs az alapellátás államosításának, kivéve a védőnői szolgálatokat. Mint azt Szócska a lapnak mondta: meg kell nézni, miként lehetne, kellene átszervezni ezt az ellátási formát, hiszen ezzel kapcsolatban nem egyértelmű az önkormányzatok álláspontja. Aggasztó híreket kaptunk, sok helyről jelezték, hogy a védőnői szolgálatok finanszírozási emelése nem jutott el a kollégákhoz.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.