Szócska hiába mondta el kérését

Hiába várták, nem kaptak a védőnők és a szakdolgozók az alapellátásnak juttatott novemberi bértöbbletből – derült ki a Magyar Szakdolgozói Kamara felméréséből.

A nyári egészségügyi béremelésből kimaradó háziorvosi és védőnői szolgálatok novemberben kaptak mintegy 14 százalékos finanszírozási többletet. A pénzt részben az önkormányzatok, másrészt a praxist működtető vállalkozások kapták meg. Így az átlagos háziorvosi praxis 70-80 ezer forinttal, a védőnői szolgálatok pedig 25 ezer forinttal jutottak nagyobb bevételhez, mint korábban. Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár a többletpénzt bejelentő sajtótájékoztatóján kifejezetten arra kérte az alapellátás vállalkozásainak vezetőit és a védőnői szolgálatokat működtető önkormányzatokat, hogy az összeg elosztásánál gondoljanak a védőnőkre és a szakdolgozókra is. Azaz az ő bérükre is jusson a pénzből. Az államtitkári kérésnél több, például jogszabály nem kötelezte az érintetteket arra, hogy ebben a körben is emeljék a béreket.

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) és a Magyar Védőnők Egyesülete (MAVE) közös felméréssel ellenőrizte, kinek jutott és kinek nem az összegből. A több mint kétezer visszaküldött válaszból az derült ki, hogy a szakdolgozók alig négy százalékának emelkedett a bére, 96 százalékuk nem kapott egyetlen fillért sem. 

A szakdolgozók elkeseredettek – állítják a MESZK vezetői, hiszen míg ellátottjaik a médiából úgy tájékozódtak, hogy bérfejlesztésük megtörtént, addig a szomorú valóság az, hogy az emelt finanszírozást a szolgálatok megkapták ugyan, de abból a munkáltatóknak csak elenyésző hányada gondoskodott a védőnők, az ápolók és az asszisztensek béremeléséről.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.