Szócska háta mögött robbantották az egészségügyet

Szócska Miklóst, az egészségügyért felelős államtitkárt is meglepte az a törvénymódosítás, amellyel a kormánykoalíció szabad utat nyitott a magánbiztosítóknak az egészségügyben. Se a szándékot, se a lépést nem egyeztették vele, de arra a kérdésre, hogy ezt követően miért marad a helyén, nem kívánt válaszolni.

Hétfő reggelre közgazdászok és egészségügyi szakértők egybehangzóan nyilatkoztak arról, hogy az az szja-módosítás, amely korlátlanul adó- és járulékmentessé teszi a cégek dolgozói számára kötött egészségbiztosítást, lényegében felrobbantja a honi egészségügyi rendszert. Szabad utat ad a magánbiztosítóknak, és lehetővé teszi, hogy kimazsolázzák a piacról a jó ügyfeleket.

Lapunk úgy tudja: a kormányzat és a párt vezetőit is meghökkentette a módosítás, amelytől a piaci biztosítók mintegy 50 milliárd forint bevételt remélnek.

A szakemberek ugyanakkor ebben a lépésben a közösségi egészségügy elárulását látják. Egyikük egyenesen úgy fogalmazott: mindez elvezet a kettős egészségügyi rendszerhez, amelyben a jobb módúakat és az egyszerűbb eseteket elszipkázza az üzleti szféra, a szegényekkel és a kockázatosokkal küzd a lesoványított állami biztosítás. Ez a fejlemény teljesen értelmetlenné tenné azt a küzdelmet is, amit az egészségügyi tárca Semmelweis Terv néven folytat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.