Szócska átlátható működést vár el a partnereitől

Az Egészségügyért Felelős Államtitkárság hivatalba lépése óta a teljes transzparencia híve, az átlátható működést a partnereitől is elvárja - reagált a szaktárca az MTI megkeresésére szerdán azzal kapcsolatban, hogy lapunk megírta: közérdekű adat eltitkolása miatt nyomozás indult a Magyar Orvosi Kamara ellen.

A Népszabadság szerdán írt arról, hogy közérdekű adat eltitkolása miatt nyomoz a Fővárosi VI-VII. Kerületi Ügyészség a Magyar Orvosi Kamara ellen, miután Keszthelyi Gyula tardi háziorvos kifogásolta, hogy a köztestület több törvényben előírt adatot nem tesz közzé, közöttük Éger István elnöki tiszteletdíját sem.

Az egészségügyi államtitkárság a közleményben hangsúlyozta: folyamatban lévő eljárással kapcsolatban nem nyilatkoznak. Ugyanakkor hozzátették, hogy az államtitkárság - vizsgálat keretében - tájékoztatást kért mind a három kamara (Magyar Orvosi Kamara, Magyar Gyógyszerészi Kamara, Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara) elnökétől arra vonatkozóan, hogy a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról, valamint az elektronikus információszabadságról szóló törvények alapján hogyan valósul meg a nyilvánosságra hozandó közérdekű adatok közzététele.

Továbbá tájékoztatást kért arról is, hogy az említett törvények szerint kötelezően közzéteendő adatok "hol férhetőek hozzá, továbbá a közzététel köre pontosan mire terjed ki, valamint a közzétételnek mi a kezdő dátuma" - írták.

Nyilvánosságra hozandó közérdekű adatokra vonatkozóan az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálattól (ÁNTSZ) is tájékoztatást kért a szaktárca. Konkrétan amiatt, hogy az országos etikai tanácsra vonatkozó közérdekű adatok miért csak 2010. március 8. napján kerültek fel az ÁNTSZ honlapjára, 2008. július 1-je helyett - írták.

Az államtitkárság a közleményben kiemelte: "az egészségügy jelenlegi nehéz helyzetéből csak az elkötelezett egészségügyi dolgozók közösségével partnerségben találhatjuk meg a kiutat".

Az MTI kereste az ügyben a Magyar Orvosi Kamara elnökét, Éger Istvánt, de szerda délelőtt nem sikerült őt elérni.

A Népszabadság a szerdai számában felidézi, hogy a kérdéssel 2005-ben már foglalkozott az adatvédelmi biztos hivatala is, és akkor az elnöknek szóló levélben közölte állásfoglalását, amely szerint Éger Istvánnak nyilvánossá kellene tennie tiszteletdíjának összegét. Ez nem történt meg.

Gui Angéla, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyért felelős államtitkárságának kommunikációs vezetője a lapot úgy tájékoztatta, hogy az ügyészségi nyomozás hírére az államtitkárság is vizsgálatot indított annak kiderítésére, hogy a kamara eleget tett-e ennek a kötelezettségnek vagy sem.

Szócska Miklós államtitkár két hete, a kamarai tagságról szóló vita kapcsán hozta szóba Éger István fizetését - egészen pontosan az elnök kétmilliós igényét rótta fel -, amiről valójában hivatalosan semmit nem lehet tudni - írta a Népszabadság.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.