Szócska: nem kerül forgalomba az abortusztabletta

Magyarországon nem kerül forgalomba az abortusztabletta - jelentette ki Szócska Miklós egészségügyi államtitkár a Hír TV Rájátszás című műsorában hétfő este.

Utalt arra: a készítmény regisztrálása nemzetközi kötelezettség volt, de a további eljárást tekintve az egyes tagállamok a saját hatáskörükben járnak el. Magyarországon a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet - Országos Gyógyszerészeti Intézet (GYEMSZI-OGYI) csak a fekvőbeteg-ellátó intézményekben történő alkalmazást engedélyezte, de az államtitkár közlése szerint ez az engedélyezési folyamatnak csak az első lépése volt.

Szócska Miklós közölte: a szakértőkkel való korábbi egyeztetések során arra jutottak, hogy a készítmény gyakorlati alkalmazásának még az elvi lehetőségét is intézményi körülmények közé kell szorítani. Jelenleg viszont ellentétes jelzéseket kapnak, s mint kiemelte, a tabletta alkalmazása kapcsán olyan mértékű szakmai vita alakult ki, amely nem megnyugtató és nem rendezhető, ezért úgy döntöttek: a készítmény beszerzésére, OEP általi támogatására, forgalmazására nem fog sor kerülni. Az államtitkár hangsúlyozta: ezzel szeretné lezárni ezt a témát.

A Magyar Nemzet múlt szombati számában írt arról, hogy az úgynevezett abortusztabletta megkapta a magyarországi forgalomba hozatali engedélyt, így belföldön is lehetőség lesz a gyógyszeres terhességmegszakításra.

Szócska Miklós - Nagy Kálmán (KDNP) napirend előtti felszólalására válaszul - hétfőn a parlamentben azt mondta: a regisztráció nem jelenti azt, hogy azonnal alkalmazható is lesz a szer, az alkalmazás, a beszerzés és az OEP-engedélyezés egyelőre nyitott kérdés. Az államtitkár kijelentette: az alkalmazás kockázatai jelenleg is vita tárgyát képezik, ezért az OEP-befogadás és a fekvőbeteg-ellátó intézményekben történő bevezetés sem történik meg ezek tisztázása előtt.

Harrach Péter, a kisebbik kormánypárt frakcióvezetője hétfőn azt mondta: a KDNP az abortusz minden formáját ellenzi. Az MTI kérdésére közölte: az egészségügyért felelős államtitkár napirend előtt adott válasza számukra megnyugtató volt, és azt tükrözi, hogy az államtitkárság felelősen gondolkodik a kérdésről.

Az egészségügyi államtitkárság még hétfő délutáni közleményében is nagyrészt az államtitkár által korábban a parlamentben elmondottakat erősítette meg. Mint írták, az abortusszal kapcsolatos magyarországi szabályozás pedig továbbra sem változik, az úgynevezett abortusztabletta regisztrációja az uniós tagállamok számára kötelezettség volt, az engedélyezési folyamat még nem zárult le.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.