Szócska: a patika népegészségügyi találkozóhely

Szócska Miklós szerint a patika nem egyszerű árusítópont, hanem egy olyan népegészségügyi találkozóhely, ahol kiteljesedhet a gyógyszerészeknek az ellátásban, a népegészségügyi mozgósításban vállalt szerepük.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egészségügyért felelős államtitkára szerdán Jászárokszálláson, a X. országos patikanapok központi megnyitóján úgy fogalmazott: egy évben hatvanmillió találkozás zajlik a patikákban betegek és gyógyszerészek között, így "hatvanmillió esélyünk van arra, hogy valamilyen népegészségügyi üzenetet továbbítsunk a lakosságnak".

Szócska Miklós a hazai gyógyszerellátásról szólva hangsúlyozta, hogy biztonságos, gazdasági érdekektől mentes és a beteg javát szolgáló ellátást igyekeznek biztosítani. Ezt a célt tartották szem előtt a támogatási rendszer kialakításakor is. Ennek köszönhetően tavaly hét és fél milliárd forinttal csökkentek a lakosság anyagi terhei a közfinanszírozott gyógyszerek esetében, "miközben a gazdasági világválság tombol körülöttünk" - tette hozzá.

Az idei patikanapok egyik kiemelt témája, a dohányzás károsító hatása kapcsán az államtitkár emlékeztetett arra, hogy a nemdohányzók védelméről szóló törvény előkészítésekor rengeteg tévhittel találkoztak. Mint felidézte, sokszor elhangzott például az, hogy a dohányzás megtiltása esetén mi lesz a vendéglátóiparral vagy a szállodákkal.

Ma már egyértelműen kimutatható, hogy a dohányzáson minden ország veszít, és egy évvel a jogszabály bevezetése után a lakosság 90 százaléka, és a dohányosok kétharmada is támogatja a törvényt - mondta, hozzátéve, hogy "fellélegezhettünk, a vendéglátóhelyeken 90 százalékkal csökkent a légszennyezettség".

Kovács Gábor professzor, az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet főigazgatója arról beszélt, hogy a kormányzat a jogi szabályozáson túl támogatja a dohányzásról való aktív leszokást is. Ezen a téren hasznos lehet a tüdőgyógyászok és gyógyszerészek "egymásra találása", hiszen egy-egy kisebb településen a gyógyszerész véleménye, hozzáállása meghatározó - mondta.

A tüdőgyógyász professzor bejelentette: szerdán valamennyi gyógyszertárba eljuttatták azokat az ismertető írásos anyagokat, amelyek a gyógyszerészek aktív közreműködésével segítséget nyújtanak mindazoknak, akik úgy határoznak, felhagynak a dohányzással.

A Magyar Gyógyszerészi Kamara közlése szerint a kamara csatlakozott az egészségügyért felelős államtitkárság és a dohányzásleszokás-támogatási módszertani központ programjához. Ennek része a gyógyszerészek szakmai felkészítése, a gyógyszertárak megfelelő szakmai és promóciós anyagokkal való ellátása.

A patikanapokon, az elmúlt évi kezdeményezést folytatva, a patikamúzeumok nyílt nap keretében várják a vendégeket, látogatókat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.