Szocpol? Telefonáljon később!

A lakásépítési támogatásról szóló kormányrendelet szerint 2012. január elsejétől bármelyik magyar banknál újra be lehet nyújtani szocpol iránti kérelmet. A pénzintézetek viszont mintha bealudtak volna. Álmukból felriadva pedig a kormányra mutogatnak.

A Magyar Közlöny 145. számában jelent meg a lakásépítési támogatásról szóló kormányrendelet, amely újra elérhetővé teszi a szocpolt. A kérelmeket elméletileg már január 1-jétől bármelyik hitelintézetnél be lehet nyújtani, a gyakorlat viszont egészen mást mutat - adta hírül a femina.hu, amely három hazai bankot is tesztelt az ügyben.

A megkérdezett pénzintézeteknél arról érdekődtek, hogy mit kell tenni, ha valaki szociálpolitikai támogatáshoz szeretne hozzájutni. Két banktól egyértelmű elutasítást kaptak. A CIB Bank telefonos ügyfélszolgálata azt a tájékoztatást adta, hogy még nem dolgozták ki azt, hogy náluk "kinek, mily módon lesz elérhető" a szocpol. Kérdésükre, hogy mikor tudnak többet mondani, az ügyfélszolgálatos közölte: telefonáljanak vissza egy hét múlva.

Nem jutottak előrébb az OTP-nél sem. Az ügyfélszolgálaton elmondták, a banknál "még nincs konstrukció", bővebb tájékoztatást pedig valószínűleg február végén tudnak adni. Arra a kérdésre, hogy mit jelent az, hogy még nincs konstrukció, közölték: a bank még nem alakította ki ügymenetét.

Az FHB Bank ügyfélszolgálata ennél kimerítőbb magyarázattal szolgált. Mint mondták, szocpol-igényléssel lehet hozzájuk fordulni már most, a probléma az úgynevezett megelőlegező hitellel van, ami olyan, mint egy előleg, a különbség, hogy a teljes összeget kifizetik. Ezt azok kérhetik, akik úgy veszik fel a támogatást, hogy a gyermek, akire kapják, még nem született meg, ellenben egy meghatározott időn belül babát vállalnak. Ha ez nem történik meg, akkor a megelőlegező hitel ténylegesen hitellé válik, amit vissza kell fizetni.

Az ügyfélszolgálatos magyarázatként elmondta, bár a kormány megalkotta a rendeletet a szocpolról, abból csak annyi derül ki, hogy újra igényelhető lesz a támogatási forma. A megelőlegező hitelhez több információ kellene, erre várnak. A tárgyalások egyébként jelenleg is folynak - idézi az illetékest a femina.hu.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.