Szociológus a kormány közmunkaprogramjáról: 'Eget verő baromság'

A kormány közmunkaprogramja csak fenyegetésre és megalázásra jó, véli Krémer Balázs szociológus, a Debreceni Egyetem docense. Szerinte a kényszerítés helyett az alacsony végzettségű munkaerő iránti kereslet élénkítésével kellene foglalkozni.

- Nem lehet megcsinálni, de ha meg lehetne, sem lenne értelme. A program a fenyegetésen és megalázáson túl semmi eredményt nem fog felmutatni – mondta a Stop.hu-nak Krémer Balázs szociológus, a Debreceni Egyetem docense a kormány közmunkaprogramjáról, amely futballstadion- és víztározó-építésekhez centralizálná a segélyen élőket.

A portál emlékeztet arra, hogy a közmunkások - fegyveres felügyelettel - gyakorlatilag ingyen dolgoznának, a munka visszautasítása esetén elvesztenék a szociális támogatást. Otthonuktól akár háromórányi autóútra is szállíthatnák őket; ennél messzebb barakktáborban laknának.

A Debreceni Egyetem docense szerint a program egyszerűen "eget verő baromság". Úgy látja: a kormánypártok részben a lakosság rasszista része igényeinek próbálnak megfelelni a segélyezettek közmunkára terelésével.

Mint kifejtette, a kormány új politikai propagandája középpontjába állított államadósság-csökkentés maga után vonja a fogyasztás korlátozását, ami együtt jár a gazdasági növekedés mérséklődésével. A munkahelyek száma ezért nem nőhet jelentősen, ahogy eddig sem nőtt: az utóbbi két évtizedben Magyarországon példátlan hatékonyságjavulás eredményeként a gazdaság egészének, GDP-ben mért bővülése nem járt együtt a foglalkoztatás növekedésével.

„Az Orbán-kormány ezúttal az ellenkezőjét szeretné elérni: foglalkoztatásbővülést gazdasági növekedés nélkül” - mondta a a szociológus.

A teljes cikk a Stop.hu portálon olvasható.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.