Szocialista politikus lemondatását kérik Mesterházytól

A Heves megyei közgyűlés fideszes elnöke nyílt levélben szólítja fel Mesterházy Attilát, az MSZP elnökét arra, hogy hívja vissza a közgyűlésből Nagy Imrét, a testület pénzügyi bizottságának az elnökét, a szocialista frakció vezetőjét, miután a volt egri polgármestert jogerősen elmarasztalta a bíróság jogosulatlan gazdasági előny megszerzésének bűntette miatt.

Szabó Róbert, a közgyűlés elnöke arról számolt be csütörtökön Egerben, hogy az MTI-hez is eljuttatott nyílt levélben emlékezteti Mesterházy Attilát: az elítélt szocialista képviselő jelenleg egy olyan bizottság elnöke, amely pénzügyi, költségvetési, vagyongazdálkodási kérdésekben hoz döntéseket, és meghatározza az önkormányzat összes tevékenységét.

Álláspontja szerint Nagy Imre jogerősen megállapított bűnössége és betöltött tisztségei etikailag olyan összeférhetetlen helyzetet teremtenek, amelyben a Magyar Szocialista Pártnak értékítéletet kell hoznia.

Felidézi, hogy éppen Mesterházy Attila beszélt a párt kongresszusán arról, hogy az MSZP immunrendszere korábban nem volt kellően erős ahhoz, hogy a tisztességtelen, nyerészkedő politikusokat idejében kivesse magából.

"Amennyiben az MSZP valóban megfogadja az elnöke által lefektetett etikai alapelveket, és értékrendjével ütközik az a tény, hogy egy gazdasági bűncselekmény miatt jogerősen elítélt politikus képviselje szavazóikat, akkor ez a helyzet erkölcsi és etikai döntést kíván. Álláspontom szerint egy jogosulatlan gazdasági előny megszerzésében jogerősen elítélt politikus méltatlan a megyei közgyűlés pénzügyi és ellenőrző bizottságának elnöki tisztségére, de magára a megyei közgyűlési tagságra is" - fogalmaz Szabó Róbert.
Közlése szerint azért fordul az MSZP elnökéhez, mert a jogerős ítélet megszületése óta eltelt napok alatt sem Nagy Imre, sem az MSZP megyei elnöke, Sós Tamás nem érezte az etikai vagy az erkölcsi súlyát a kialakult helyzetnek, nem jelezték a képviselő lemondási szándékát.

A Balassagyarmati Törvényszék február 11-én hagyta helyben az Egri Városi Bíróság ítéletét, amely szerint 900 ezer forint pénzbüntetést kell fizetne Nagy Imrének jogosulatlan gazdasági előny megszerzésének bűntette miatt.

A vádirat szerint Nagy Imre 2005-ben az Egri Többcélú Kistérségi Társulás vezetőjeként úgy igényelt több mint nyolcmillió forintot az államtól a kistérségi szintű pedagógiai szakszolgálati ellátás működtetésére, hogy a szolgálat a megjelölt időpontban - 2005. február 15-től - ténylegesen még nem kezdte meg a működését.

Nagy Imre 1998 és 2006 között volt a hevesi megyeszékhely polgármestere, 2002-től 2010-ig a város egyéni országgyűlési képviselője.

A volt városvezető az eljárás kezdetétől tagadta a vádakat, és mint elmondta: nem ért kár senkit, mert a felhasznált pénzt a szakszolgálat működtetésére fordították, a megmaradt összeget pedig visszautalták az államkasszába.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.