Szocialista ösztöndíjprogram a szakmunkásoknak

Hétfőtől ösztöndíjprogram indul a hiányszakmákban tanuló diákoknak - ezt Mesterházy Attila, az MSZP miniszterelnök-jelöltje jelentette be. Bajnai Gordon kormányfő ígéretet tett neki arra, hogy megakadályozzák a hideg miatti kilakoltatásokat, illetve márciusig megtiltják a lakásárveréseket.

Mesterházy Attila, az MSZP miniszterelnök-jelöltje, frakcióvezető szombati budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, ebben a tanévben 2,5-es átlagtól havonta tízezer forintot kaphatnak a szakmunkástanulók. Szeptembertől, tehát a következő tanévtől pedig már átlagtól függően eltérő összegeket kaphatnak a diákok, a legjobban tanulóknak akár harmincezer forint is lehet az ösztöndíja.

A szocialista politikus arra kérte Bajnai Gordon miniszterelnököt, hogy a zord időjárásra való tekintettel akadályozzák meg a kilakoltatásokat, és jogszabályi erővel tiltsák meg az árveréseket tavaszig. A kormányfő azt válaszolta, hogy megvizsgálják a jogszabályi lehetőségeket, és rövid időn belül intézkednek.

A frakcióvezető - miután részt vett az MSZP munkástagozatának ülésén - azt mondta, a február 1-jén induló ösztöndíjprogrammal az a céljuk, hogy a szakmunka becsületét is helyreállítsák.

Török Zsolt, az MSZP országgyűlési képviselője, a tagozat ügyvezető szerint a programra idén 2,1 milliárd forintot fordítanak, és a regionális fejlesztési és képzési bizottságok azok, amelyek meghatározzák, a régióban mi számít hiányszakmának. A testületekbe a munkaadói, a munkavállalói szervezetek és az önkormányzatok is delegálnak tagokat. Elsősorban a fém- és az építőiparban vannak hiányszakmák.

Mesterházy Attila közölte: a munkástagozat ülésén felmerült az is, hogy segítséget kellene nyújtani a munkavállalók mobilitásában is, illetve a közszférában már működő részmunkaidős foglalkoztatást érdemes volna kiterjeszteni a magánszektorra. A Bajnai-kormány egyik legfontosabb célkitűzése a munka becsületének helyreállítása, ezt a célt szolgálta többek között a személyi jövedelemadó rendszerének változtatása, a járulékcsökkentés, az Út a munkába program és a közmunkaprogramok.

Filló Pál, az MSZP Munkás- és Érdekképviseleti Tagozatának elnöke, országgyűlési képviselő úgy fogalmazott: a baloldalnak küldetése van Magyarországon, hogy a munkavállalók tisztességes munkáért tisztességes bért kapjanak, korszerű munkakörülmények legyenek és csökkenjen a munkahelyi kiszolgáltatottság.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.