Szocialista nemek a Bajnai-adócsomagra

Három szocialista politikus - Baráth Etele, Szép Béla és Kárpáti Tibor - tartózkodott, Mécs Imre pedig nemet mondott a csütörtök esti frakcióülésen a 2010-es adócsomagra. A részleteket és a hatástanulmányokat hiányolták.

Mécs Imre szerint nem elsőrendű fontosságú az ingatlanadó bevezetése. Azért utasította el a 2010-es adócsomag koncepcióját, mert nem kapott megnyugtató választ arra, hogy ez miként érinti a nagycsaládosokat és a nyugdíjasokat. Jobban ki kellene érlelni a koncepciót - fogalmazott az MTI-nek Mécs Imre.

Hasonló problémája volt Baráth Etelének is - aki tartózkodott a szavazásnál - a jövő évi adóintézkedésekkel. Mint az MTI-nek elmondta,a vagyonadó bevezetésének fő irányaival egyetért, de annak részleteit kidolgozatlannak tartja. Szerinte a végleges döntéshez ismerni kell, hogy a vagyonadó miként érintené a nyugdíjasokat, a nagycsaládosokat, és a lakáshitellel rendelkezőket. Arra is választ vár, hogy milyen kiadáscsökkentő tételekkel pótolnák az új koncepció miatt kieső, de korábban betervezett adóbevételeket.

Szép Béla, aki szintén tartózkodott, az MTI-nek hangsúlyozta: támogatja, hogy ebben a formában vezessék be a vagyonadót, hiszen állítása szerint ez megegyezik a saját javaslatával. Ugyanakkor - méltányos mértékkel, de - meg kellene adóztatni a nagy értékű műkincseket is, mert azok "befektetési célú értékgyarapodást" szolgálnak - tette hozzá. Elismerte, hogy ennek gyakorlati bevezetése és ellenőrzése nehézkes lenne, de ezt mégis fontosnak tartaná a társadalmi igazságosság alapelve miatt.

Kárpáti Tibor az MTI-nek úgy nyilatkozott: azért tartózkodott a 2010-es adócsomag frakciószavazásánál, mert további számításokat tart szükségesnek a személyi jövedelemadót érintő, tervezett szuperbruttósításról.

A csütörtök esti frakcióülés után - amelyen részt vett Bajnai Gordon miniszterelnök és Oszkó Péter pénzügyminiszter - Mesterházy Attila frakcióvezető bejelentette: a jelenlevő 110 képviselő közül 106-an támogatták a 2010-es adójavaslatot. Ez ügydöntő, kötelező érvényű frakciódöntés volt - tette hozzá csütörtökön késő este. A javaslat szerint a harmincmillió forintnál nagyobb értékű ingatlanok után kell majd vagyonadót fizetni, amelynek mértékéről egyelőre csak annyit mondott a pénzügyminiszter, hogy egy százaléknál alacsonyabb lesz. Az adó a tervek szerint sávos lesz, a következő értékhatár vélhetően ötvenmillió forintnál kezdődik. A vagyonadót az APEH szedi majd be. A tervek szerint vagyonadót vetnének ki a nagy értékű járműre, hajóra, helikopterre is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.