Szocialista kérdések Deutsch-hoz a mandátuma ügyében

Az MSZP-s Szabó Zoltán a fideszes Deutsch Tamás önkormányzati képviselői mandátumáról való lemondásának körülményeit firtatta hétfői sajtótájékoztatóján, amelyen többek között arra is választ várt, miért nem érkezett még meg a polgármesteri hivatalba az ellenzéki politikus eredeti lemondó nyilatkozata.

A Népszabadság a múlt héten írt arról, hogy október 27-ével megszűnik Deutsch Tamás VII. kerületi fideszes önkormányzati képviselői mandátuma, mert Orbán Viktor kabinetfőnöke az elmúlt egy évben nem vett részt a képviselő-testület ülésein.

A Fidesz ezzel szemben azt közölte, hogy Deutsch Tamás - az előzetes tervnek megfelelően, a ciklus közepéhez érve - október 18-i hatállyal lemondott a főváros erzsébetvárosi önkormányzati képviselői mandátumáról, így a lap "szenzációt próbál kelteni egy egyszerű technikai kérdés ürügyén".

Később a Népszava írt arról, hogy a Erzsébetvárosban többen felvetették, a Fidesz visszadátumozta azt a levelet, amelyben Deutsch Tamás lemondott a  mandátumáról. Mint írták, aznap, amikor a Népszabadság beszámolt az ügyről, reggel hétkor küldött a Fidesz kerületnek egy faxot arról, hogy Deutsch Tamás már négy nappal korábban lemondott mandátumáról.

Szabó Zoltán, az MSZP országgyűlési képviselője hétfőn újságíróknak problémásnak nevezte, hogy amikor az ügy kiderült, akkor Deutsch Tamás nem állt ki, és nem kért elnézést amiatt, hogy olyasmit vállalt, amit nem tudott elvégezni, hanem egy "nagyon zűrzavaros - faxolok egy lemondó nyilatkozatot - történettel próbálta a dolgot elütni", a Fidesz pedig azt mondta, hogy ez így volt eltervezve.

Szerinte kérdés, hogy ha ez már régóta így van eltervezve, akkor Deutsch Tamás miért nyilatkozta márciusban az erzsébetvárosi televízióban, hogy hosszú távon is a kerületben kíván politizálni, és 2010-ben polgármesterjelöltként kíván indulni. Szerinte az is kérdés, igaz-e az a pletyka, hogy nemrégiben a helyi Fidesz meg is választotta őt 2010-re polgármesterjelöltnek.

A szocialista politikus arra is választ vár, hogy ha a lemondás olyan sürgős volt, hogy október 18-án, amikor Deutsch Tamás egész nap a nemzeti csúcson vett részt, volt ideje és elég fontosnak tartotta a megfogalmazni és aláírni a levelet, akkor miért várt október 22-ig ennek az elfaxolásával, éppen addig, amikor megjelent a Népszabadságban az ezzel kapcsolatos hír.

Az is kérdés, hogy miért nem érkezett meg a polgármesteri hivatalba az eredeti lemondó nyilatkozat - tette hozzá Szabó Zoltán, aki szerint az is kérdéses, hogy október 18-án miért Deutsch-Für Tamásként írta alá ezt a levelet, amikor ezt nevet már egy ideje nem használja.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.