Szocialista jelöltdömping az igazságügy élére

Pártpolitikus vagy rendvédelmi vezető lehet Draskovics Tibor utódja az igazságügyi tárca élén - tudta meg az MTI szerdán. Eszerint Bajnai Gordon a döntés előtt egyeztet az MSZP vezetőivel.

Több vezető szocialista politikus egymással ellentétesen nyilatkozott arról, hogy pártpolitikusnak vagy szakembernek kellene-e irányítania januártól az igazságügyi és rendészeti tárcát. Az egyik érvelés szerint éppen a kampányban várható ellenzéki támadások kezelése miatt kell pártpolitikus, a másik szerint pedig éppen ezért nem, és távol kell tartani az MSZP-t a rendőrséggel kapcsolatos témáktól.

Az MTI-nek több azt mondták, a párt vezetése szívesen látná újra Bárándy Péter volt igazságügyi minisztert ezen a poszton, de ő valószínűleg nem vállalja négy hónapra a minisztérium vezetését. A lehetséges jelöltek között említették többek közt Avarkeszi Dezsőt, a tárca államtitkárát, Simon Gábort, a párt etikai bizottságának az elnökét, és Juhász Gábort, aki korábban ennek a területnek az államtitkára volt, jelenleg pedig a polgári titkosszolgálatokat felügyeli tárca nélküli miniszterként.

Más vélemények szerint a minisztériumban jól dolgozik államtitkárként az igazságügyi területtel foglalkozó Avarkeszi Dezső, mellé a rendészeti területre kellene egy erős vezető, mivel itt most államtitkár sincs. Vagyis minisztert és államtitkárt is ki kellene nevezni a tárcához.

Bajnai Gordon kormányfő és az MSZP vezetése is többször kinyilvánította, hogy a következő időszak egyik kiemelt területe a közbiztonság és a közrend védelme. Erre a feladatra a jövő évi költségvetésben az ideihez képest plusz kétmilliárd forint van, miközben a gazdasági válság miatt a legtöbb területen a takarékossági elv érvényesült a büdzsé tervezésénél.

Eszerint a terület kiemelten fontos a kormányban és az MSZP-nek is. Az új miniszter ugyan nagyjából négy hónapig töltheti be majd ezt a posztot, és a jelölés joga a miniszterelnöké, mégis a szocialisták várhatóan érvényesíteni szeretnék ez ügyben a saját akaratukat. Van azonban olyan elképzelés is, hogy rendvédelmi szakember kerüljön erre posztra. Bajnai Gordon - ahogy korábban több személyi döntés előtt is - egyeztetni fog az MSZP vezetésével.

Draskovics Tibor decemberben távozik posztjáról, szavai szerint addig marad, amíg meg nem találják utódját. Fontos, hogy mielőbb döntés szülessen az új miniszter személyéről, mivel már csak két ülést tart idén a parlament. Ha addig nem tudják meghallgatni a jelöltet az illetékes bizottságok és nem tudja letenni az esküt, akkor erre legközelebb jövő februárban kerülhet csak sor.

Mesterházy Attila szocialista miniszterelnök-jelölt szerdai sajtótájékoztatóján azt mondta: Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter racionális időpontban mondott le hivataláról. Hozzátette: konzultálni fog utódjáról a miniszterelnökkel és lesz is személyi javaslata.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.