Szocialista hadüzenet a fővárosi SZDSZ-nek

A budapesti szocialisták szerint az MSZP-SZDSZ-koalíció létét, jövőjét kérdőjelezheti meg, ha októberben ismét közös indítványt nyújt be az SZDSZ-es Bőhm András és Lakos Imre az MDF-frakció két független tagjával. A liberálisok értik "Steiner úr aggályait", melyek túldimenzionáltak. "Még nem tartunk ott, hogy a koalíciót érintse ez a probléma" - vélik.

Az MSZP fővárosi frakcióvezetője, Steiner Pál szerdán az MTI-nek nyilatkozva elmondta: azt kérte Demszky Gábor főpolgármestertől, hogy tegyen meg mindent egy ilyen helyzet elkerüléséért. Egy ilyen közös indítvány benyújtása ugyanis ellentétes az MSZP-SZDSZ-s koalíciós szerződéssel. E szerint csak olyan kérdést terjeszthetnek a Fővárosi Közgyűlés elé a  koalíciós pártok, amelyben egyetértés van köztük.

Bőhm András és Lakos Imre már augusztusban is benyújtott egy közös javaslatot az MDF-frakció két független képviselőjével, Hock Zoltánnal és Katona Kálmánnal. A vita során azonban elálltak javaslatuktól. Az októberi közgyűlésre ismét közös indítványokat terjesztettek elő, közlésük szerint a városért érzett felelősség jegyében.

Steiner Pál szerint alapkérdés egy ilyen helyzetben annak tisztázása, hogy Lakos Imre és Bőhm András SZDSZ-es képviselők-e még. Ha ugyanis nem, akkor tényként állapítható meg, hogy a Fővárosi Közgyűlésben kisebbségbe került az MSZP-SZDSZ-koalíció. Ez esetben pedig arról kell tárgyalni, hogy kisebbségből hogyan működjön együtt az SZDSZ és az MSZP.

John Emese SZDSZ-frakcióvezető erre reagálva elmondta: azzal ő sem ért egyet, hogy párttársai ellenzéki politikusokkal közös indítványokat nyújtanak be, előzetes frakcióegyeztetés nélkül. Ettől azonban még nincs veszélyben az MSZP-SZDSZ-koalíció - hangsúlyozta.

A Fővárosi Közgyűlés októberi ülésére a négy képviselő által közösen benyújtott javaslatok csaknem mindegyike támogatható az SZDSZ-frakció részéről is - jegyezte meg. Két témát korábban ő maga vetett fel, párttársai azonban azokat sajátjukként terjesztették elő. Ilyen javaslat például az, hogy a fővárosi önkormányzat - felterjesztési jogával élve - központi állami szabályozást kezdeményezzen a VI. kerületi "csendrendelet" kapcsán. A vendéglátóhelyek nyitva tartásának korlátozása ugyanis nemcsak a VI. kerületben tapasztalható.

Azt azonban John Emese is elfogadhatatlannak tartja, hogy párttársa, Lakos Imre Katona Kálmánnal (MDF) közösen kezdeményezi a közgyűlésnél: a Margit híd mindkét oldalán legyen kerékpárút. Ez szerinte azért sem támogatható, mert Lakos Imre közlekedési tanácsnokként, a városüzemeltetési bizottság elnökeként korábban sehol nem állt ki emellett. Így például a Főpolgármesteri Kabinet ülésein sem vetette ezt fel. Bármelyik koalíciós képviselőnek először a saját frakciójával kell egyeztetnie, mielőtt a közgyűlés elé terjeszt valamit.

John Emese közölte, az SZDSZ-frakció rövidesen napirendjére tűzi ezt a kérdéskört. A frakciószabályzat egyébként jelenleg nem vonatkozik képviselők közgyűlési előterjesztéseire, csak a kérdésekre és az interpellációkra. Fel sem merült eddig ugyanis az, hogy egy SZDSZ-es képviselő egy ellenzékivel közös indítványt nyújt be. John Emese érti "Steiner úr aggályait", de azért nem kell túldimenzionálni az ügyet. Még nem tartunk ott, hogy a koalíciót érintse ez a probléma - szögezte le.

Elsődlegesen a BKV-botrányokról való figyelemelterelési szándéknak tulajdonítható Steiner Pál nyilatkozata - reagált  Bőhm András. Szerint a városházán az ismert okok, jórészt a BKV-botrányok miatt kicsit kusza a politikai helyzet. Valószínűleg Kocsis István BKV-vezérigazgató szerda délutáni tájékoztatóján előre jelzett bejelentéseket, a tanácsadói szerződések ismertetését kívánta így megelőzni az MSZP-frakcióvezető - jegyezte meg.

A szabad demokrata politikus közölte: "egészen elképesztő állítás" az, hogy a koalíciót veszélyeztetné, ha az ellenzékkel közösen nyújt be olyan javaslatot, ami a város érdekét szolgálja. Emlékeztetett rá, hogy augusztusban a négyük által beterjesztett legfontosabb javaslatot elfogadta a közgyűlés. A politikus azt reméli, hogy októberben is hasonlóképpen pozitív lesz a közgyűlés hozzáállása a benyújtott javaslatokhoz. Bőhm András leszögezte: "nagy kár, hogy nem egy sokkal rátermettebb politikus irányítja az MSZP-frakciót". Konkrét személyt azonban nem kívánt megnevezni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.