Szocialista forródrót Miskolc és a kormány között

Nem tekinthető „kalózakciónak” a borsodi szocialisták kiállása a miskolci rendőrkapitány mellett, ugyanis folyamatosan egyeztettek a párt- és a kormány vezetésével, mielőtt nyilvánosság elé álltak Pásztor Albert védelmében.

Villámgyorsan rendeződött a miskolci rendőrkapitány, Pásztor Albert ügye - legalábbis, ami felfüggesztését, illetve gyors visszahelyezését illeti. A kapitányt átmenetileg azért „vezényelték át", mert egy sajtótájékoztatón félreérthető és általánosításokra okot adó kijelentéseket tett. Eszerint Pásztor többek között úgy fogalmazott: az utóbbi hónapok közterületi rablásainak elkövetői cigány emberek. Más összefüggésben hozzátette: nehezen megy az együttélés.

Pásztor Albert
Pásztor Albert

A kapitány ellen az ORFK vezetője vizsgálatot rendelt el, mondván kijelentései rasszista felhangúak voltak. A borsodi szocialisták időben értesültek az eseményekről és telefonon kikérték Pásztor Albert véleményét az ügyről, majd - miután a botrány péntek este robbant - személyes egyeztetést kértek tőle másnapra.

Szombaton ugyanis a helyi MSZP küldöttgyűlést tartott, vagyis a kormánypárt minden megyei vezetője a városban tartózkodott. Pásztor meg is jelent a pártrendezvényen és tájékoztatta érveiről a szocialista politikusokat. Káli Sándor miskolci polgármester és Gúr Nándor, frissen megválasztott megyei elnök (mindketten parlamenti képviselők) egybehangzóan azon a véleményen voltak, hogy a kapitány elmozdítása hirtelen és felelőtlen döntés volt. (Mint később kiderült, Pásztor mellett pártállás nélkül szinte mindenki kiállt, még a helyi cigányvajda is.)

Káli és Gúr ezt követően tájékoztatta véleményéről Kiss Péter kancelláriaminisztert és Ficsor Ádám kabinetvezetőn keresztül a miniszterelnököt is, kérve az ügy felülvizsgálatát és mielőbbi célvizsgálat elrendelését. Ez később meg is történt. Lapunk információi szerint a borsodi szocialisták arról is tájékoztatták a kormányfőt és a kabinetet, hogy véleményüket és Pásztorral szembeni szimpátiájukat a nyilvánossággal is megosztják - ezt a kormány vezetése tudomásul vette.

A Népszabadság úgy tudja, hogy az ügy nem okozott érdemi konfliktust az egyébként komoly lobbierővel bíró borsodiak és a párt-, illetve a kormányvezetés között; de mindkét fél igyekszik levonni a megfelelő konzekvenciákat. A borsodiak többek között arról kívánnak majd egyeztetni a megfelelő pártfórumokon a kormánytagokkal, hogy hasonló horderejű döntés előtt a jövőben legyen megfelelő konzultáció. Abban ugyanis mindenki egyetért az MSZP-ben, hogy a Pásztor-ügyet „a szélsőjobb megülte" és ez nemcsak a kormánypártnak, a helyi szocialistáknak, de a cigány-magyar kérdés rendezésének sem segít.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.