'Kedves elvtársak' - szocialista kampányvideók kongresszus előtt

Belső terjesztésű DVD-filmen mutatkoznak be az MSZP vezető tisztségeiért induló politikusok. Van, aki "cölöpökről" és a "szegfű szirmairól" beszél, mások a párt sorsfordító helyzetéről. Finisben a tisztújítási kampány.

Pár nap van csak hátra az MSZP hétvégi tisztújító kongresszusáig, a belső kampány a végéhez közelít, a szövetségek már megköttettek. Talán ennek tudható be, hogy alacsony az érdeklődés azon DVD-film iránt, amelyen a tisztségekért induló politikusok mutatkoznak be. A belső használatra szánt filmet a megyei pártirodák vezetői kapták csak kézhez, náluk nézheti meg, aki akarja. A film egy példánya lapunkhoz is eljutott.

Lírai aláfestő zene mellett vallanak a jelöltek arról, hogy mit jelent számukra a baloldaliság. A Pest megyeiek által támogatott Szabóné Müller Tímea azt mondja: édesapja ajánlotta figyelmébe a baloldali közösséget, amelytől „kiteljesedett az élete".

Tüttő Kata röviden válaszol: "azért vagyok baloldali, mert fiatal vagyok és azért, mert nő." Az alelnöki poszton várhatóan újrázó Kiss Péter szerint baloldalinak lenni sorsfordító pillanatok időszakában különösen fontos. A kancelláriaminiszter úgy fogalmazott: "voltunk mi már így a kilencvenes évek elején, amikor senki más nem gondolta, hogy lehet baloldalinak lenni. És most megint olyan időket élünk, amikor itt lenni egy válasz arra, hogy valaki vállalja-e a baloldaliságot".

A szintén alelnöki posztért induló Ujhelyi István kritikai hangot is becsempészett, mondván "érzem, hogy mit kell csinálnunk, mégis a döntések mindennapjaiban roppantul nehezen tudom képviselni, és azt hiszem így vagyunk ezzel sokan". Gyurcsány Ferenc pártelnöknek és Szekeres Imre elnökhelyettesnek nincs bemutatkozó filmje.

"Kedves barátaim, kedves elvtársak, köszöntelek titeket a fedélzeten!" - kezdi beszédét Juhász Ferenc elnökhelyettes. A volt honvédelmi miniszter szerint a mostani kongresszus a párt elmúlt húsz évének egyik legfontosabb eseménye lesz. A válságra itt és most kell válaszokat adni, a pártnak történelmi felelőssége és szerepe van. "Kisebb csodát kell tenni" - fogalmaz Juhász.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

Az alelnöki posztok egyikéért induló Hiller István a volt pártelnök-miniszterelnök, Horn Gyula "Cölöpök" című könyvét idézi, mondván ideje ismét leverni azokat, az elkorhadtakat pedig kicserélni. Azért, "hogy a szegfű szirmai még erősebben forrjanak össze" - mondja a kulturális miniszter.

Kiss Péter a válságkezelésről beszél, az elnökhelyettesi posztért induló Lamperth Mónika pedig az általa megkezdett és folytatni kívánt szervezet és hálózatépítésről. Mesterházy Attila alelnökjelölt és Simon Gábor választmányi elnök az egyetlen, aki a monológ elején be is mutatkozik - hátha valaki nem ismeri őket. Előbbi meglepetésember lehet az alelnökségért folytatott harcban, Simon egyedüli jelölt a pártparlament vezetői székére.

Mesterházy a sikerről idéz, majd úgy búcsúzik: "fel a következő időszak kihívásaira, együtt a győzelemért!". Ujhelyi István alelnökjelölt ötödik alkalommal indul valamely vezetői posztért, szerinte a cél azóta is megmaradt, de sok minden megváltozott. „Az utat és az eszközrendszert meg kell változtatnunk" - mondja, de bővebben nem fejti ki a majd másfélperces kisfilmen.

A kongresszusi küldöttek kézhez kapták azokat az információs csomagokat is, amelyek a tanácskozás dokumentumait tartalmazzák. Ebben a csomagban küldték ki azt a határozattervezetet is, amelyet a Szekeres Imre vezette dokumentumszerkesztő bizottság készített. Ebben az szerepel, hogy a válság következményeitől nem lehet mindenkit mindentől megvédeni.

"Ebben a helyzetben különösen fontos baloldali értékeink érvényesítése: elsősorban a társadalmi egyenlőtlenségek csökkentése, a hátrányokat szenvedők segítése." A dolgozat sorolja a kormány eredményeit, így például a költségvetési egyensúly helyreállítását. Úgy fogalmaz: "ezzel teljesítettük az euróövezetbe lépés és a hosszú távon fenntartható egyensúly legkeményebb feltételeit".

Az MSZP arra nem készül, hogy a hétvégi kongresszuson egy új válságkezelő kormányprogramról szavazzon, vagyis formálisan is elfogadjon egy új csomagot, de a párt és kormányvezetés is azt szeretné, ha a tanácskozás kinyitná a programvita lehetőségét. Vagyis a kongresszuson lehetőség lesz a kabinet eddigi válságkezeléséről véleményt formálni és a tervezett intézkedéseket is megvitatni, azokat továbbformálni.

Juhász Ferenc
Juhász Ferenc
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.