Lakáshitelesek - az MSZP is szorgalmazza a bizottsági tárgyalást

Az MSZP-frakció szerint indokolt, hogy a parlament szociális bizottsága nyilvános ülésen értékelje a lakáshitelesek megsegítésére eddig hozott intézkedések hatását. Azt is vizsgálják, hogyan lehetne egyes esetekben a kilakoltatások lehetőségét átmenetileg felfüggeszteni.

Az MSZP-frakció szerint szükséges, hogy jövő héten az Országgyűlés ifjúsági, szociális és családügyi bizottsága nyilvánosan is értékelje a lakáshitelesek megsegítésére eddig alkotott törvények és kormányintézkedések hatását. A Fidesz eközben érzéketlenséggel vádolta meg ez ügyben a kormányt.

Katona Béla, a szocialisták frakcióvezető-helyettese azzal összefüggésben nyilatkozott, hogy az MTI hétfőn megtudta, Szili Katalin házelnök azt javasolja az MSZP-frakció vezetőjének: a képviselőcsoport a devizahitelesek védelmében szükséges intézkedések miatt fontolja meg az Országgyűlés rendkívüli ülésének kezdeményezését.

Az MTI információi szerint az Országgyűlés szeptemberben leköszönő elnöke múlt kedden küldött levelet Mesterházy Attilának. Ebben aggodalmát fejezte ki, hogy a kialakult helyzet mintegy félmillió ember - köztük háromszázezer gyerek - életkörülményeit közvetlenül veszélyezteti.

Katona Béla keddi közleményében azt írta: a szocialista frakció eddig is és a továbbiakban is kiemelten figyeli, hogyan hat a gazdasági válság a lakáshitellel rendelkező adósok helyzetére. "Folyamatosan értékeljük a lakáshitelesek megsegítésére eddig alkotott törvények és kormányintézkedések hatását".

Az MSZP a házelnök levelének ismeretében szükségesnek tartja, hogy az értékelést a jövő héten az Országgyűlés ifjúsági, szociális és családügyi bizottságának ülésén, az ország nyilvánossága előtt is elvégezzék.

A frakcióvezető-helyettes hozzátette, ezzel egy időben a kormánnyal együtt vizsgálják, hogyan lehet a kizárólag a válság miatt, önhibájukon kívül nehéz helyzetbe került adósok esetében a kilakoltatások lehetőségét átmenetileg felfüggeszteni.

Juhászné Lévai Katalin szocialista országgyűlési képviselő - a  Fidesz kezdeményezésére reagálva - hétfőn az MTI-nek azt mondta: az MSZP szerint nem indokolt az Országgyűlés szociális bizottsága rendkívüli ülésének összehívása a kilakoltatások miatt, a kormány folyamatosan kezeli ezt a problémát.

Az MTI keddi megkeresésére Juhászné Lévai Katalin közölte: továbbra is úgy látja, azért semmiképp nem indokolt a szociális bizottság összehívása a kilakoltatások ügyében, hiszen "tudjuk, hogy mit kell csinálni". Mint mondta, legfeljebb - ahogyan azt Katona Béla is írta - annak értékeléséről lehet szó, hogy elégséges-e az eddig elvégzett munka, jogszabályalkotás.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.