Szlovákiát elárasztották a választási óriásplakátok

Szlovákiában tegnap friss óriásplakátok ezrei jelezték, hogy napról napra nagyobb sebességre kapcsol a március 10-ére kiírt, előrehozott választások előtti kampány.

Felébredtek a politológusok, valamint az internet és a Facebook kommentelői is, habár ismét ásítozni kezdtek, mert az út menti táblák leginkább közhelygyűjtemények. A Robert Fico vezette Smer szerint az emberek megérdemlik a nyugodt élethez szükséges biztonságot, a Most-Híd párt azt hirdeti, hogy felelősség kell ahhoz, hogy működjön az ország. Mikulás Dzurinda és több társa a Szlovák Kereszténydemokrata Unió (SDKÚ) nevében pedig arra bátorítja a polgárokat, hogy merjenek ismét a jobboldali értékrendre voksolni.

.

A közvélemény-kutatások ugyanis azt jelzik, hogy az elszegényedő középosztály csalódott leginkább az önpusztító koalíciós viszályban alig több mint egyéves regnálás után megbukott négypárti jobbközép szövetségben. „Megoldás kell!“ – így a Magyar Koalíció Pártja, amely a pályakezdők, a nyugdíjasok, az egészségügy és az anyanyelvi oktatás súlyos gondjaira hívja fel a figyelmet. Pártállástól függően a legnagyobb lelkesedést, illetve szánalmas mosolyt a Szlovák Nemzeti Párt óriásplakátjai váltották ki, amelyeken az Isten óvd a szlovák nemzetet! jelszó felett a mélynemzeti Mikulás nyugdíjat, béreket, oktatási támogatást osztogat, az ördögként ábrázolt EU pedig igyekszik elhappolni valamennyit...

„Stabilitás, meg kiszámítható kormány, harsogják, de tud-e valaki olyan politikusról, aki a konkrét megoldásokkal kampányol?“ – mutat rá találóan a pozsonyi Új Szó mai kommentárja. Közvetve Robert Fico, a pártok népszerűségi listáját toronymagasan vezető Smer-SD elnöke adta meg a választ, aki szerint a kora tavaszi voksolások győztese számára nincs alternatíva, csak a pokolba vezető út. Nyilván ezért is hangoztatja, hogy bármilyen arányban nyer a pártja, egyedül aligha lesz hajlandó kormányozni. Mert a népszerűtlen döntésekhez minél szélesebb körű koalíció kell, megszorító intézkedések nélkül viszont Szlovákia is a görög vagy a magyarországi zsákutcába juthat. Ezt a keserű tényt azonban sem az óriásplakáton, sem pedig a választási programban nem meri feltüntetni egyetlen párt sem.


Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.