Szlovákia budapesti nagykövete is antirasszista díjat kap

A faji megkülönböztetés elleni küzdelem világnapján, március 21-én adják át a Radnóti Miklósról elnevezett Antirasszista-díjat Budapesten. Az ünnepséget az utóbbi években kitiltották a magyar Parlament épületéből.

A Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége 2000-ben alapítoptta a Radnóti Miklósról elnevezett díjat. Azoknak ítélik oda, akik "véleményformáló kiállásukkal, munkásságukkal, személyes példamutatással  fellépnek a rasszizmus, az antiszemitizmus, és a kirekesztés bármely formája ellen".

Az elismerést minden évben március 21-én adják át. Egy 1966-ban született ENSZ-döntés alapján ugyanis ekkor van a faji megkülönböztetés elleni küzdelem világnapja.

A Radnóti Miklós Antirasszista-díj alapítói felhívják a figyelmet arra: "változatlanul érzékelhetőek olyan folyamatok a világban és Magyarországon, melyeknek káros következménye az egyes embercsoportok kitaszítása lehet. "

Az ünnepséget korábban a Parlamentben tartották, az országgyűlés mindenkori elnökének közreműködésével. A jelenlegi házelnök azonban - ahogy a szervezet vezetői fogalmaznak - kitiltotta a rendezvényt az ország házából, mert "nem tud azonosulni azokkal az elvekkel, amelyeket a díj alapítója képvisel."

Így aztán a XIII. kerület önkormányzata ajánlotta fel a Radnóti Miklós Művelődési Központ színháztermét a rendezvényre.

Az idei díjazottak: Peter Weiss, a Szlovák Köztársaság  rendkívüli és meghatalmazott budapesti nagykövete, Horváth János professzor, a Parlament korelnöke, Drucker Tibor nyugalmazott könyvkiadó, holokauszt túlélő, Kiss Péter korábbi miniszter, Farkasházy Tivadar matematikus, közgazdász, újságíró, Kerecsényi Zoltán, a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetségének alelnöke,  Lebovits Imre a Budapesti Műszaki Egyetem könyvtárának nyugalmazott főigazgatója, Németh Péter, a Népszava főszerkesztője, Sas József színész, rendező.

Az elsimerést az idén a magánszemélyeken kívül egy társadalmi szervezet, illteve egy csoport is megkapja. Díjban részesül a Magyar Újságírók Országos Szövetsége, valamint a Tolerancia Facebook-csoport is.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.