Szíven ütheti Budapestet az Európai Bizottság

A Budapest Szíve projekt közbeszerzési eljárása miatt összesen 1,8 milliárd forint uniós bírság kiszabását helyezte kilátásba az Európai Bizottság. A büntetés – a saját cégeiken keresztül – a fővárosi és az ötödik kerületi önkormányzatot fenyegeti. Az érintettek szerint a kifogások nem az önkormányzatoknak, hanem Magyarországnak szólnak.

Az Európai Bizottság körülbelül 900-900 millió forintos bírságot helyezett kilátásba projektcégein keresztül a fővárosi és az V. kerületi önkormányzatnak – értesült az Index. A Bizottság szerint irányított közbeszerzés folyt a Budapest Szíve programban. A program eredménye a Belváros Főutcájának elkeresztelt sétálóutca-tengely.

A bizottság ellenőrei a kiírásnak azokat a kitételeit kifogásolták, ami szerint a pályázónak részfeladatonként 1-1 darab nettó 1,2 milliárd forint műemléki környezetben végzett kivitelezési referenciával, valamint részfeladatonként 3 darab egyenként legalább nettó 300 millió forint értékű díszburkolási referenciával kellett rendelkeznie (a díszburkolási munkák közül legalább egynek műemléki környezetben kellett történnie) – írja az Index.

Az ellenőrök nem csodálkoztak azon, hogy a komoly feltételek miatt végül csak egy cég, a Reneszánsz Kőfaragó Zrt.-ből és a Bau Holding 2000 Zrt.-ből álló Budapest Szíve Konzorcium adott be ajánlatot. A kiírók versenytárs hiányában elfogadták a pályázati árnál 10-15 százalékkal magasabb ajánlati árat.

A Bizottság azzal fenyeget, hogy megvonja az uniós támogatás egy részét, de erről végleges döntést még nem hozott. Az Index szerint a megvonás a teljes, mintegy 10 milliárd forintos beruházás egyötödét érintheti, azaz a főváros és az V. kerület költségvetését is csaknem egymilliárd forintos nem tervezett pluszkiadással terhelheti.

Nem hiszem, hogy jogilag megállja a helyét az uniós fejlesztési alap érvelése – jelentette ki Puskás András, az V. kerület alpolgármestere az Index kérdésére. Puskás szerint az eddig megismert, nem hivatalos formában érkezett kifogás, amely az eljárási renddel kapcsolatban merült fel, nem jelenthet kellő indokot arra, hogy több százmilliós, vagy akár milliárdos forrásokat vonhassanak meg a Budapest Szíve programtól.

Az alpolgármester elmondta, véleménye szerint a kifogások nem az V. kerületnek, és nem is a fővárosnak szólnak, hanem általában Magyarországnak, amellyel mostanában nem bánnak kesztyűs kézzel az unió különböző szerveinél. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.