Szivárvánnyal ért véget a Jobbik cukiságkampánya

Felcsattanásoktól sem mentes vitán tárgyalta meg a rendszerváltás örökségét, az elmúlt 25 év hibáit a Fidesz, az Együtt, az LMP és a Jobbik képviselője pénteken. Az eseményen szóba került a sokat vitatott közmunkaprogram és Janiczak Dávid ózdi polgármester árpádsávos folyosója is. A hátsó sorokban valaki elmormogott egy „Hitlert”.
– A közmunkaprogramra kifejezetten büszke vagyok, az egyik legjobb döntésnek tartom – mondta erős felszisszenésektől kísérve Gulyás Gergely, az Országgyűlés alelnöke, a Fidesz frakcióvezető-helyettese egy pénteki vitán. Az Együtt és a Váradi Alapítvány által szervezett konferencián együtt értékelte az elmúlt 25 évet a Fidesz, az Együtt, az LMP és a Jobbik képviselője.
A felszólalók a konferencián. Zsákutcában
A felszólalók a konferencián. Zsákutcában
Teknős Miklós / Népszabadság

Az aktuálpolitikai ügyek hamar felpezsdítették a hangulatot a helyszínen. Gulyás például a közmunkaprogrammal kapcsolatban megjegyezte azt is, vad illúzió azt feltételezni, hogy azokban a térségekben, ahol tömeges a munkanélküliség, az embereknek majd a piac fog munkát teremteni. A közmunkaprogramot kulcsfontosságúnak nevezte a cigányság felzárkóztatása érdekében, s büszkén jegyezte meg: 420 ezerrel többen dolgoznak, mint 2010-ben. – Ebből a 420 ezer munkahelyből valóban 140 ezer közmunkahely. Ez szerintem érdem, érték, fontos és megőrzendő – mondta Gulyás.

Mirkóczki Ádám országgyűlési képviselőnek, a Jobbik szóvivőjének szintén határozott véleménye volt a közmunkáról, elsősorban a vitatott ózdi „Big Brother"-modellről. – Nem a közmunkásokat kamerázzák, hanem a munkavégzést. Föltette-e már valaki az ózdi polgármesternek azt a kérdést, hogy mi szükség volt erre? Megkérdezték-e az önkormányzattól, hogy hány szerszám, eszköz tűnt el? – tette fel a költői kérdést Mirkóczki, aki a felzúdulástól alig tudta folytatni eszmefuttatását. Pedig azt is elmondta: ha Ózdon ma az volna a legnagyobb probléma, hogy a polgármester piros-fehérre festi az önkormányzat folyosójának falát, annak mindenki nagyon örülne, főként a helyiek. – Vélelmezem, ha szivárványszínűre lenne festve, az senkinek nem okozna problémát – mondta ismét felszítva az indulatokat. Olyannyira, hogy a hátsó sorokban valaki elmormogott egy „Hitlert", majd felszólították a képviselőt, hogy hagyja abba a „cigányozást".

Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke ekkor rákérdezett, hogy a Jobbik „cukiságkampányának" – a szélsőjobboldali párt újrapozicionálásának – ezennel ugye vége van, majd hangsúlyozta, hogy nemcsak a Jobbik kirekesztő, hanem a Fidesz is. Schiffer András országgyűlési képviselő, az LMP társelnöke egyetértett azzal, hogy a kormánypárt mindenkit kirekeszt, aki nem tart vele. A jelenlegi politikai helyzet szerinte a múlt öröksége: az elmúlt 25 év egyik nagy hibájaként a lusztráció hiányát emelte ki. – Nem vontak világos határvonalat a demokrácia előtti, és a rendszerváltást követő rendszerek között. Ennek a következménye, hogy Magyarország egy következmények nélküli ország – mondta Schiffer.

A jelenlévő politikusok egyébként a rendszerváltás történelmi jelentőségét illetően közös állásponton voltak, és egyetértettek abban, hogy akkor tették le a magyarországi demokratikus berendezkedés alapjait. Hogy ki, és mit rontott el az elmúlt 25 évben, arról már eltértek a vélemények. Gulyás Gergely szerint az életszínvonal növekedése terén komoly adósságok maradtak, de sok minden attól függ, hogy milyen szemmel nézi az ember azt a bizonyos poharat. – A szabadság pohara minimum csak félig van tele, de inkább félig sem, és ezt jórészt a Fidesz lötykölte ki! – csapta le a magas labdát Szigetvári Viktor.

Az Együtt elnöke megvédte az irányt, amelyet a rendszerváltó tárgyalások során kijelöltek – kapitalizmus, észak-atlanti integráció, liberális demokrácia –, de nehezményezte, hogy az „zsákutcába vezetett". Schiffer András szerint a rendszerváltó elit ott követett el hibát, hogy egyetlen mércét tartott szem előtt: meg akart felelni a külföldi elvárásoknak: „beleértve a Putyinnal paktáló Orbán kormányt".

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.