Szita-per: tényleges életfogytiglant kértek mindhárom vádlottra

Tényleges életfogytig tartó börtönt kért az ügyész a Szita-ügy valamennyi vádlottjára. Az elsőfokú ítéletet – várhatóan – csütörtökön hozza meg a bíróság.

Tanúk és szakértők meghallgatásával folytatódott a Kaposvári Törvényszéken a 11 éves korában megölt Szita Bence feltételezett gyilkosainak büntetőpere. A bizonyítás lezárása után, a perbeszédben az ügyész a három vádlott mindegyikére életfogytig tartó szabadságvesztést kért.

A vádirat szerint Szita Bencét a felsőmocsoládi fiú nevelőapjának kaposvári élettársa, a 47 esztendős P. Erika, valamint az asszony által felbérelt Bogdán József és Kertész József ölte meg. Az asszony azért fordult a fiú ellen, mert úgy érezte, hogy miatta nem felhőtlen a viszonya Bence nevelőapjával. A férfi és P. Erika 2010-ben összeköltözött, ám mivel Bence nem tudott kijönni az asszonnyal és annak vele egykorú fiával, az élettársak szétköltöztek. A múlt évben javulni látszott P. Erika és Bence viszonya, ám az asszony akkor már meggyűlölte a fiút, s felbérelte a gyilkosságra a börtönből szabadult, 57 éves Bogdán Józsefet és a családja által elzavart, hajléktalanszállón meghúzódó, 42 éves Kertész Józsefet. 2012. október 29-én P. Erika Kaposvárra csalta a fiút, hamarosan csatlakozott hozzájuk Bogdán és Kertész, s a felnőttek autóval elvitték Bencét a közeli Sántos község határába, „bulizni”. Ott Bogdán leütötte a fiút, majd a magához térő Bencét ásóval és egy késsel több tucatszor megsebesítette. A fiú még így is élt, amikor a két férfi eltemette, így halálát fulladás okozta.

A bűncselekményt követően P. Erika a rendőrséget és Bence nevelőapját arról tájékoztatta, hogy a fiú ismeretlenekkel eltűnt. A nyomozók hamar megtörték az asszonyt, s utóbb bevallotta, hogy ő és két társa megölték Bencét, és megmutatta a fiú elhantolt holttestét. Igaz, mindig igyekezett a szerepét kisebbíteni, és azt vallotta a rendőrségen és a bíróságon, hogy ő csak segítséget kért a fiú viselkedése miatt Bogdántól, s a férfi döntött a gyilkosságról, ami ellen ő – félve az erőszakos férfitől – nem mert tenni. Kertész is a Bogdán iránt érzett félelmével magyarázta, hogy végignézte a gyilkosságot, és segített eltemetni a fiú testét. Bogdán végig tagadta, hogy ő gyilkolt volna, s azt vallotta: P. Erika és Kertész József rá akarják terelni a gyanút, holott ők ölhették meg Bencét. Bogdán azonban csak a tagadásban volt következetes, újabb és újabb alibikkel próbálta igazolni magát, ám azok sorra összeomoltak.

Az ügyész viszont – mint azt perbeszédében megfogalmazta – egyértelműen bizonyítottnak látja, hogy a három vádlott akarategységben követte el a bűncselekményt. A tanúvallomások, a vádlottak ruháján és autójában talált vér-, illetve mikronyomok, a telefon-híváslisták, az utcai, valamint bolti kamerák felvételei és a gyilkosság helyszínén talált nyomok alapján pontosan rekonstruálható a bűncselekmény. Az indíték éppúgy, mint az elkövetés módja. Az is, hogy P. Erika az eladott ékszereiért kapott 192 ezer forintból fizette ki a bérgyilkosokat. Az asszony rokonainak vallomásából kiderült, hogy P. Erika már hónapokkal korábban is foglalkozott Bence megölésének gondolatával, s a fiút ismerősei előtt gyakran titulálta ördögnek, sátánnak, mocsoknak, patkánynak.

Az ügyész életszerűtlennek minősítette a vádlottak védekezését, és nem talált olyan körülményt, ami enyhítené a három ember magatartását. A bíróságon az ügyész szerint bebizonyosodott, hogy a vádlottak előre kitervelten és különös kegyetlenséggel követték el tettüket, amit tovább minősít, hogy az áldozat gyermekkorú volt. Bogdán és P. Erika esetében további minősítő tényező, hogy tettüket nyereségvágy motiválta. Ezért az ügyész mindhárom vádlottra életfogytig tartó börtönt indítványozott.

A vádlottak mindegyike beszámítható, így elmeállapotuk nem enyhíthet a büntetés szigorán. Az igazságügyi elmeszakértő mindhárom vádlottról megállapította, hogy személyiségzavartól szenved, annak mértéke azonban nem gátja annak, hogy tisztában legyenek tetteik súlyával és következményeivel. Bogdán Józsefről a szakértő elmondta, hogy a közösségi normákat be nem tartó személyiség, aki hajlamos agresszívan megoldani problémáit, amiképp arra is, hogy hogy utóbb hazugsággal és színjátékkal kisebbítse vagy tagadja felelősségét. Kertész József szorongó, s ezért kedélyjavító gyógyszerre szoruló ember, ám depressziója nem kóros mértékű. P. Erika állapota sem kóros, ugyanakkor a pszichológiai tesztek nyomán azt állapították meg a szakértők, hogy az alkalmazkodási zavarokkal küszködő asszony egocentrikus alkat, akinek magatartását gyakran jellemzik színpadias gesztusok, s aki szereti magát sajnáltatni és áldozatként feltüntetni.

A Kaposvári Törvényszék – várhatóan – csütörtökön hoz ítéletet.

A történtekhez tartozik, hogy az áldozat anyja nevében fellépő sértetti képviselő bejelentette: az általa képviselt oldal 15 millió forint kártérítést követel a három elkövetőtől. Mint arról írtunk, az anya csak rövid ideig nevelte Bencét, a gyámhatóság végül az asszony korábbi férjére bízta a fiút. Ő ugyan nem volt vér szerinti apja Bencének, ám az ismerősök szerint igazi, szerető szülő-gyermek viszonyban volt a férfi a rábízott fiúval.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.