Szita-gyilkosság: személyiségzavaros, de beszámítható vádlottak

A szakértők meghallgatásával folytatódott kedd délelőtt Szita Bence feltételezett gyilkosainak pere. Ha a tárgyalás a tervek szerint halad, akkor szerdán akár megszülethet a perben az első fokú ítélet.

A nyilvánosság kizárásával hallgatta meg a Kaposvári Törvényszék a Szita-gyilkosság orvosszakértőjét. Vadócz Attila, az ügyet tárgyaló tanács elnöke erkölcsi okokkal indokolta ezt a döntését. A kifejezésen ezúttal – vélhetően – azt kell értsük, hogy a 2012. október 29-én megölt 11 éves fiút gyilkosai olyan súlyosan bántalmazták, aminek nyilvános részletezése sértené az áldozat kegyeleti jogait.

Mint arról írtunk, a felsőmocsoládi Szita Bencét – a vádirat szerint – nevelőapjának élettársa, P. Erika ölette meg. A 47 éves, kaposvári asszony úgy érezte, Bence miatt nem felhőtlen a viszonya a férfival. A bizonyítékok alapján úgy tűnik, hogy a gyilkosságot a Kaposvárhoz közeli Sántos község határában az erőszakos bűncselekményekért többször is elítélt Bogdán József követte el. A vádiratból korábban kiderült, hogy Bogdán előbb leütötte az erdőbe csalt fiút, majd amikor Bence magához tért, ásóval többször lesújtott rá, és egy késsel negyvenszer megsebezte. A súlyos sebek ellenére a fiú még élt, amikor Bogdán és bűntársa, a 42 éves Kertész József eltemette őt, így Bence halálát fulladás okozta.

Bogdán a nyomozás és a per folyamán végig tagadta a gyilkosságot, Kertész József és P. Erika azonban egyértelműen Bogdánra vallott. Az asszony azt állította, hogy ő csak megemlítette, gondja van Bencével, s erre válaszul Bogdán szinte belekényszerítette őt a gyilkosságba. Azért nem ellenkezett, mert félt az agresszív természetű Bogdántól. Kertész is azt vallotta, hogy félt Bogdántól, azért vett részt a bűncselekményben és temette el a fiút. Bogdán viszont azt állította, hogy P. Erika és Kertész ölhette meg Bencét, s a kettős azért találta ki ezt a mesét, mert így mentik magukat. Az eddigi bizonyítékok alapján az látszik igazolódni, hogy a trió összebeszélten cselekedett: P. Erika volt a felbujtó, és közelről végignézte a gyilkosságot, amit Bogdán követett el. Kertész is ott volt, de neki alapvetően a fiú elhantolása adott munkát. A gyilkosságért P. Erika 192 ezer forintot adott a két férfinak: a gyilkosság „árát” az szabta meg, hogy az asszony a gyilkosság előtti napon ennyi pénzt kapott a zálogházban az ékszereiért.

Az ügyészség 14 évet be nem töltött személy ellen, kitervelten, nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberöléssel vádolja az előzetes letartóztatásban lévő trió tagjait. Ha a bíróság bűnösnek találja őket, akkor mindhármójukat életfogytig tartó szabadságvesztés fenyegeti.

Már csak azért is, mert az igazságügyi elmeszakértő a vádlottakat beszámíthatónak minősítette. A bíróság az elmeszakértőt és a pszichológust kedden hallgatta meg, s mindkét szakember megállapította, hogy bár a vádlottak mindegyike személyiségzavaros egyéniség, nem kétséges, hogy tetteik súlyát és következményeit maradéktalanul képesek belátni. Bogdán Józsefről az szakértők elmondták, hogy a közösségi normákat be nem tartó személyiség, aki hajlamos agresszívan megoldani problémáit, amiképp arra is, hogy hogy utóbb hazugsággal és színjátékkal kisebbítse vagy tagadja felelősségét. Kertész József szorongó, kedélyjavítóra szoruló ember, depressziós állapota részben családi gondjaival magyarázhatók. A depresszió azonban nem teszi őt kóros elmeállapotúvá.

P. Erika állapota sem kóros, ugyanakkor a pszichológiai tesztek nyomán azt állapították meg a szakértők, hogy az alkalmazkodási zavarokkal küszködő asszony egocentrikus alkat, akinek magatartását gyakran jellemzik színpadias gesztusok, s aki szereti magát sajnáltatni és áldozatként feltüntetni. A fentieket a három vádlott és védője alapvetően elfogadta, s nem javasolták újabb szakértők bevonását.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.