Színre lép az új gárda

Avató ünnepséget tart vasárnap a Magyar Nemzeti Gárda. Az új mozgalom vezetője Kiss Róbert, a betiltott Magyar Gárda volt főkapitánya.

A bíróságnak nehéz dolga lesz, ha a Magyar Gárdához hasonlóan a Magyar Nemzeti Gárdát is szeretné feloszlatni.

Az új gárdának hivatalosan nincs tagnyilvántartása (a szimpatizánsok az "anyaszervezetként" működő Nemzet, Haza, Család Polgári Egyesületbe lépnek be), nincs egyenruhája (javasolt öltözék: terepszínű nadrág és terepszínű vagy fekete póló), de még csak katonai rangok sincsenek (Kiss Róbert például a mozgalom vezetőjeként szerepel).

Kiss Róbert egy hónappal ezelőtt, a Jobbik trianoni rendezvényén jelentette be a Magyar Nemzeti Gárda zászlóbontását. Elérkezett az avatás ideje is: az új gárda július 4-én, vasárnap délután a Erzsébet téren tartja a ceremóniát. Kiss kérdésünkre hangsúlyozta, hogy nem eskü-, hanem fogadalomtétel lesz. A mozgalom vezetője megbecsülni sem tudja, hány résztvevőre lehet számítani. Közlése szerint "meghirdettük a rendezvényt, aki eljön, ott lesz, aki pedig nem, az nem".

Az időpont és a helyszín kiválasztásával a Magyar Nemzeti Gárda emlékezni kíván az úgynevezett Bajtársiasság Napjára, arra az egy évvel ezelőtti demonstrációra, amikor Vona Gábort, a Jobbik elnökét és gárdistákat vittek el rendőrök. Vona a tervek szerint most vasárnap is beszédet fog mondani.

Kiss Róbert itt még a Magyar Gárda főkapitányaként
Kiskunmajsa, 2009. április 25. Magyar Gárda főkapitánya, Kiss Róbert beszél a Magyar Gárda és a Jobbik Magyarországért Mozgalom Párt tagtoborzóján Kiskunmajsán a Petőfi téren, ahol ugyanebben az időben egy kisebb roma csoport demonstrált a szélsőjobb

Orbán Viktor kormányfő a közelmúltban kijelentette, hogy dezertőrnek minősülnek azok a rendvédelmi dolgozók, akik elhajlanak a félkatonai, félrendőri szervezetek irányába. Kiss Róbert elmondása szerint a Magyar Nemzeti Gárda nyilvános bemutatkozásának nincs köze Orbán Viktor szavaihoz. "Nem különösebben törődünk vele. Nyolc éven át hallgattuk a szocialista politikusokat, nem látunk nagy különbséget" - állapította meg a gárdavezető.

A szervezők - mondta Kiss Róbert - nem veszik lajstromba, ki tesz fogadalmat a Magyar Nemzeti Gárda avatásán, így elvileg nincs akadálya annak, hogy ugyanaz a személy a későbbiekben többször is megismételje az aktust. Igaz, a mozgalom vezetője szerint a közeljövőben várható nem lesz hasonló esemény. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.