Orbán és a szimbolikus párhuzamok

Észak-Erdély visszacsatolását ünneplő Légrády-plakát virít a miniszterelnöki dolgozószoba vitrinjében.

Orbán Viktor kedvenc plakátja a Győzelem, amit Légrády Sándor festő-grafikus készített minden bizonnyal a második bécsi döntés, Észak-Erdély visszacsatolása alkalmából. A Győzelem a miniszterelnök parlamenti dolgozószobájában főhelyen, a vitrinben van „kiállítva”. Mindez az Orvosok Lapja, a Magyar Orvosi Kamara folyóiratának címlapját tanulmányozva derült ki – a fotó május közepén készült a miniszterelnök parlamenti dolgozószobájában, amikor a kamara elnökével, Éger Istvánnal és Banai János alelnökkel egyeztetett.

A világháborús plakát...
A világháborús plakát...

Légrády Sándor (1906–1987) ismert festő, grafikus, ötvös, aki a Magyar Katolikus Lexikon szerint Erdély északi részének visszacsatolása alkalmából Erdélyért bélyegsorozatot is tervezett, az ezen szereplő Erdélyi Madonna a világ Madonna-bélyegeinek aacheni versenyén a harmadik díjat kapta. A második világháború után, 1945 közepén a népügyészség vizsgálati fogságba helyezte éppen a háború alatt készített munkái és a plakátok miatt. A Légrády Sándort fölmentő ítélet 1949-ben emelkedett jogerőre. A „rehabilitáció” érdekessége, hogy később, 1957-ben ő tervezte meg az úgynevezett Kádár-címert, vagyis a Magyar Népköztársaság új címerét is.

Azt, hogy Orbán Viktor miért épp ezt a tölgyfás Kossuth-címeres plakátot tartotta érdemesnek kitenni e jól látható helyre a miniszterelnöki dolgozószobában, nem lehet tudni. Munkatársunk érdeklődésére Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke mindössze annyit válaszolt, hogy Orbán Viktor a Győzelem-plakátot ajándékba kapta egy barátjától a 2014-es parlamenti választás után. Nyilván – ezt már mi tesszük hozzá –, a második kétharmados győzelem alkalmából.

Az egyik jobboldali, a miniszterelnökhöz is közeli véleményvezér munkatársunknak arra a lehetséges magyarázatára, amely szerint Orbán Viktor tudatában van annak, hogy a második kétharmadot a határon túliak szavazatának, így az erdélyieknek is köszönheti, s talán ezért van a dolgozószobájában a történelmi párhuzamra utaló Légrády-plakát, jóváhagyólag reagált: „ebben van igazság”.

Ezt a magyarázatot erősíti az is, hogy a miniszterelnök az elhíresült és azóta is folyamatosan támadott tusnádfürdői beszédében megköszönte a határon túli magyaroknak, a Gondviselésnek és mindenkinek, sőt „azoknak is, akik ellenünk fordultak”, a 2014-es Fidesz-kétharmadhoz szükséges mandátumot. A kormányfő szerint az áprilisi választáson az bizonyosodott be, hogy mégiscsak létezik a politikában „morális egyensúly”. Hiszen „ha nincs a rossz”, a 2004-es népszavazás, amikor egyes politikai erők a határon túl élő magyarok visszafogadása ellen szavaztak, akkor mégis hogyan tudott volna most áprilisban felülkerekedni a jó? – kérdezte a miniszterelnök, aki szerint ez „a bosszú nemes formája volt”.

...Orbán dolgozószobájában
...Orbán dolgozószobájában

Ami Légrády Sándort illeti: az előző Orbán-kormány alatt, 2011 márciusában a Rákosmente TV-ben Wittner Mária – akkor még mint fideszes parlamenti képviselő, ’56-os szabadságharcos – méltatta a festő-grafikust születésének 105. évfordulója alkalmából. A televízió be is számolt az életmű-kiállításról, amit a Rákoscsabai Művelődési Ház Csaba Termében rendeztek meg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.