Szilvásyék nem kémek, inkább hazaárulók lehetnek?

A kémkedés miatt első fokon elítélt volt titokminiszter és a Nemzetbiztonsági Hivatal egykori vezetője cselekményét inkább hazaárulásnak tartja Gálszécsy András, aki nem érti, a vádlottak hogyan úszhatták meg két év tíz hónap börtönnel.

Megdöbbent a kémbotrány főszereplőire kiszabott, szerinte megmagyarázhatatlanul enyhe ítéleten Gálszécsy András, az Antall-kormány egykori titokminisztere, aki a Magyar Nemzetnek adott interjúban fejtette ki véleményét a Debreceni Törvényszék katonai tanácsa által pénteken kihirdetett elsőfokú döntésről.

„Sem a partnereknél, sem pedig egyéb szervek vonatkozásában soha életemben nem hallottam olyanról, hogy egy titkosszolgálat egy idegen állam úgynevezett szakembereit beengedje a saját hivatalába azért, hogy az apparátusa megbízhatóságát ellenőrizze” – fogalmazott Gálszécsy. Ez szerinte „Abszurdisztánon kívül sehol sem fordulhat elő”.

A volt miniszter nyilván arra utalt, hogy sajtóhírek szerint egy állítólag orosz hátterű vállalkozásra bízták annak kiderítését, hogy milyen módon szivárogtak ki információk a szolgálatoktól az akkor ellenzéki Fideszhez. Ezt a feltételezést a vádlottak ügyvédjei lapunkban határozottan cáfolták; szerintük egészen másról van szó.

Miután az ügy titkos, a részletekről semmit nem tudni, azért Gálszácsy maga is hangsúlyozta: nagyon kíváncsi lenne az ítélet indoklására. Ha viszont megvannak a kémkedés megállapításának a törvényi feltételei, és az ítélet szerint fennálltak – fogalmazott –, akkor nem érti a verdiktet.

Emlékeztetett rá, hogy 2003–2004 körül volt egy kémkedési ügy, amelynek terheltje egy honvéd tiszthelyettes volt, akit az egyik szomszédos ország hírszerzése fizetett le. Ez a személy a saját alakulatáról szolgáltatott információkat, amiért öt évnyi szabadságvesztéssel büntették. Most viszont a miniszter és a Nemzetbiztonsági Hivatal volt vezetője is megúszta két év tíz hónappal.

„Vagy igaz, hogy kémkedtek, és akkor a büntetési tétel felső határát kellett volna kiszabni velük szemben, vagy nem igaz, és akkor fel kell őket menteni, de ezért a bűncselekményért nem illik ilyen csekély büntetést kiszabni” – véli Gálszécsy András.

Értékelése szerint egyébként „ha mindez előfordult, nem kémkedéssel, hanem a büntető törvénykönyvben már nem szereplő hazaárulással állunk szemben. Aki ezt elkövette, az nem kémkedett, hanem másoknak teremtett lehetőséget arra, hogy az országuk érdekeit súlyosan sértő kémtevékenységet folytassanak”.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.